Verdidebatt

– Av og til er det umulig for kvinnen å bære frem barnet

Bak biskopenes uttalelse om abortdebatten skjuler det seg ulike syn på selve abortloven.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Vi må ha tilgang til lovlig abort i vårt samfunn. Men det er alltid to involvert i denne beslutningen: det lille mennesket som er unnfanget og moren som bærer fosteret. Jeg tror mor er fosterets beste beskytter. Men av og til blir det likevel helt umulig for kvinnen å bære frem barnet, sier biskop i Nidaros, Herborg Finnset.

– Betyr det at du er for selvbestemt abort frem til uke 12?

– Ja. Abort er alltid et dilemma og aldri en ønsket situasjon. Jeg ønsker vi skal anerkjenne og erkjenne at vi har forholdt oss for lite til kvinnenes situasjon, svarer Finnset.

LES MER: Biskopene beklager kirkens behandling av kvinner.

Mye debatt

Diskusjonen har gått hett på sosiale medier etter at Bispemøtet i Den norske kirke fredag kom med en uttalelse om abort. Her skriver et samlet bispekollegium at «et samfunn med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten slik adgang», og at «kirken i liten grad har tatt inn over seg den situasjonen som mange gravide kvinner har stått i».

Men selv om biskopene sto samlet bak abortuttalelsen, har de ulike syn på selve abortloven.

LES MER: Byfuglien: – Vi har vært tause for lenge.

Rettet mot kvinner

Biskop i Oslo, Kari Veiteberg, har i en Facebook-kommentar skrevet at «flere av oss synes dagens abortlov er et gode».

Oslo-biskopen var på fjellet uten dekning da Vårt Land kontaktet henne mandag, men svarte på forespørsler via SMS.

– Er du tilhenger av abortloven, slik den er i Norge i dag?

– Jeg blir minnet på Stockholm-biskop Ingmar Ströms ord fra 70-tallet: «Att valet står mellan tidliga, legala och säkra aborter å ena sidan, och sena illegala och farliga å den andra och ställda därefter frågan: «Vilket är det kristna valet?», skriver Veiteberg.

LES MER: Starten på et nytt kvinnesyn i kirken.

For lovfokusert

Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin, har engasjert seg ivrig i Facebook-debatter i etterkant av Bispemøtets abortuttalelse. Der understreker han gang på gang at uttalelsen ikke sier at Bispemøtet støtter dagens abortlov.

– Det er viktig at misforståelser ikke får sette seg. Vi mener det må finnes tilgang til legal abort i et samfunn. Alternativet, illegal abort, er livsfarlig for kvinner. Et slikt ståsted regner jeg som relativt ukontroversielt, sier han.

Selv kunne Nordhaug se for seg en abortlov der kvinnen har en rådgivende samtale med lege før hun tar en beslutning. En slik lov praktiseres i Tyskland, forteller han.

– Men noen av dine kolleger i Bispemøtet støtter abortloven Norge har i dag?

– Noen av mine kolleger mener det er en god lov. Men siden vi i denne uttalelsen ikke har fokus på loven, sier ikke uttalelsen vår noe om den. Vårt mål er en mindre fastlåst abortdebatt, svarer Nordhaug.

LES MER: Her er journalisten som startet helvetesdebatten.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt