Religion

Ateisten: – Jesus ga oss fri i påsken

Dagfinn Eckhoff mener at Jesus var en mann med «litt overveldende tanker» om seg selv, og at det er lite å lære av ham. Men han takker Jesus for fri i påsken.

– At Gud fikk en sønn med en jomfru - en sønn er identisk med ham selv, og som måtte drepes for at Gud skulle bli fornøyd med menneskene, hans eget syndige skaperverk. Det er ikke til å bli klok av, sier Dagfinn Eckhoff, leder i Ateistene.

Siden 1974 har Hedningsamfunnet – nå ateistene – arbeidet mot kirke og religion i Norge. Nåværende leder Dagfinn Eckhoff har vært med fra starten.

– Jeg har hatt et relativt distansert forhold til Jesus siden jeg var 10 år gammel. Da kom jeg protesterende hjem til mamma og pappa og sa: «Tror dere på at Jesus kom opp til himmelen? Han må jo ha hatt en rakett.» Det trodde de ikke på, og jeg har sluppet å tro på det siden.

LES MER OM INTERVJUSERIEN: Slik er vår Jesus

Under tvil

Der enkelte ateister går så langt som å betvile at Jesus i det hele tatt har eksistert, tror Eckhoff han var en historisk skikkelse – under tvil.

– Det er sannsynlig at det har eksistert en mann med det navnet som har hatt litt overveldende tanker om seg selv, og har vært leder og profetisk skikkelse, sier han.

– Mener du at det er noe man kan lære av Jesus i dag? 

– Det er vanskelig, fordi formidlingen av ham kommer fra så ulike steder. Mange som er oppvokst som kristne har hørt at Jesus var god og snill og at Gud var pappaen hans. Så har du de litt mer ekstreme stedene der det er demonutdrivelser og annen «faenskap».

Snille mennesker

Eckhoff viser til religionsforsker Andreas Edwiens tanker om det «sekundære jesusdogmet».

– Det primære jesusdogmet er at han er født av en jomfru, for opp til himmelen og sånne ting. Det sekundære jesusdogmet er at han var det snilleste mennesket noensinne. Mye tyder på at han ikke var det, sier han.

– En historiker ville sagt: «Dersom man snakker om Jesus som en historisk skikkelse, må han leses på sin samtids premisser.» Da vil noen hevde at han representerte en humanisme som var annerledes enn samtidens? 

– Jeg vet at det er en alminnelig oppfatning at han var det, men jeg er ikke sikker på at det er så riktig. Særlig de siste mer humanistiske årene i vårt land er han blitt milde Jesus. Klapper barna på hodet og sånt.

– Har man noe å lære av «snille Jesus»?

– Snille mennesker har man alltid noe å lære av.

LES OGSÅ: Milliardær: – Jesus kan lære oss raushet

Propaganda

Eckhoff mener at Jesu plass som historiens viktigste person skyldes katedralene - «svære propagandaapparater» som har formidlet ham igjennom historien. Han trekker frem at man lenge måtte til møteplassene og gudshusene for å få med seg hva som skjedde i samfunnet, der ble man også utsatt for religiøs påvirkning.

– I 1950 holdt Hallesby sin berømte tale og sa følgende: «Hvordan kan du, som er uomvendt, gå rolig til å sove i din seng, når du ikke vet om du våkner i himmelen eller helvete.» Jesus er jo Bibelens eneste helvetesprofet...

– Flertallet av norske kristne ser vel ikke på ham som en helvetesprofet?

– Neida. Jeg tror nok fila har hatt sin virkning og filt av de verste utvekstene etter hvert som man har vokst opp i et demokratisk samfunn. Det har jo funket på Jesus også, tenker jeg.

LES OGSÅ: – Jeg prøver å likne litt på Jesus

Fridager

– Hva betyr påskens budskap for deg da? 

– Vi har Anton Berg-sjokolade og påskeharen – Ostara, påskens heksegudinne med haren som la egg. Det er også en påskehistorie. Sola har begynt å varme og jeg skal ha båten på vannet. Både sønnen min og jeg har bursdag rundt påske, så da er det hyggelig å treffe folk. Det er nå vi nordmenn livner til. Det er kanskje det viktigste budskapet med påsken, sier han.

– Du gleder deg til påsken, med andre ord?

– Ja. Og takk Jesus: Han skaffet oss noen fridager, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion