– Barndommens Jesus har vært med på å prege meg. Men så har noen lærdes tolkninger av det kristne budskapet skapt tvil, forteller milliardæren Arthur Buchardt.
Han er først ut i en serie intervjuer Vårt Land har gjort inn mot palmesøndag, som feires av kirker over hele verden denne helgen. Vi har spurt ulike mennesker om deres forhold til påskens hovedperson, Jesus Kristus.
LES MER OM INTERVJUSERIEN: Slik er vår Jesus
En voksen tro
For Buchardt har bildet av Jesus forandret seg etter hvert som han har blitt eldre.
– Barndommens Jesus var ganske naiv og godtroende, sier han.
– Mener du med det å si at du har blitt mer skeptisk?
– Ja. Skeptisk til hvordan kirken og troende fremstår og påfører folk lover, regler og holdninger. Som når katolikker ikke tillater prevensjon eller abort. Det skaper tvil hos meg, sier Buchardt.
Arthur Buchardt har hatt stor suksess som eiendomsutvikler og forretningsmann. Gjennom selskapet AB Invest har han prosjektert og investert i en rekke hoteller i Skandinavia. Blant annet er han mannen bak det ferske Mjøstårnet i Brumunddal, som skal være verdens høyeste trebygg.
– Udemokratisk
For Buchardt har skepsisen vokst i takt med livserfaringen. Den blir trigget i møte med kristne fortolkninger Buchardt oppfatter som lite medmenneskelige.
– Det er for eksempel direkte udemokratisk at en liten gruppe med 3-4 prosent av befolkningen i ryggen skal bruke politisk makt til å påføre 96 prosent av befolkningen noe man ikke ønsker. Det er ukristelig.
– Tenker du Jesus også ville vært skeptisk til den slags?
– Ja, han ville aldri gjort noe sånt.
LES OGSÅ: Grepet som ledet til Gud
Lærer raushet
Når Buchardt forholder seg til Jesus, er han en person med toleranse og omtanke for svake. «Den gylne regel» - gjør mot andre som du vil de skal gjøre mot deg - er et godt eksempel på noe viktig Jesus kan lære mennesker i dag, mener han.
– Hva kan forretningsfolk lære av Jesus?
– Først og fremst nestekjærlighet. Han kunne lært dem å være rausere med hverandre. Jesus hadde sikkert hadde hatt omtanke både for tollere og fariseere og homofile og lesbiske og alle typer folk.
Et lykkelig liv
Selv har Buchardt bidratt til en rekke gode formål, slik som finansiering av Prøysenhuset i Ringsaker. Med en formue på over 3 milliarder var Buchardt blant Norges rikeste i 2018, ifølge nettstedet Kapital.
– Jesus møtte en rik, ung mann og ba ham selge alt og gi til de fattige. Hva tenker du om det, du som har mye penger?
– Jeg tenker at det kanskje ikke er bokstavelig ment, men en oppfordring til å dele. I vårt samfunn har den oppfordringen blitt en modell, gjennom skatter som er der for at vi skal dele. Så jeg har ikke dårlig samvittighet når det gjelder den oppfordring, sier Buchardt, som er overbevist om at penger ikke er oppskriften på det gode liv.
– Man blir ikke lykkelig av å eie mye. Man blir lykkelig av å skape mye. Det er ikke lommer i likskjorta, og man skaper seg ikke rikdom for å dusje seg i det, men for å ta utfordringer og ha det spennende.