Nyheter

Asyl-sinne i Venstre

Både Sylvi Listhaug og Frps talsfolk møter nå kontant melding fra Venstre: – Tradisjonen med kirkeasyl skal – ja, skal – bevares, sier Abid Q. Raja.

Det tydelige signalet fra Venstres justispolitiske talsmann er at dagens forståelse og praksis må få fortsette. Han mener politiet gjør lurt i å si unnskyld etter at de knuste en rute i forsamlingshuset til frimenigheten Nytt Liv på Fitjar og pågrep en afghansk familie i kirkeasyl.

Onsdag ettermiddag sto saken på dagsorden under gruppemøtet til det nyslåtte regjeringspartiet. Oppfatningen var at ikke noe burde rokke ved dagens forståelse av kirkeasyl. Men topper i partiet vegrer seg for å kritisere regjeringskollega Frp utad.

Denne saken er uansett den første der Venstre strever med tøff håndtering av asylpolitikk under Frps statsrådsansvar etter at de to partiene gikk sammen i regjering.

LES OGSÅ: Gallupanalyse: Klabbeføre for Høyres partnere

Grasrot-harme

På Venstre-grasrota har reaksjonene mot politiaksjonen de siste dagene vært svært negative.

• Fylkeslaget i Hordaland har vedtatt kritisk resolusjon og ber justisminister Listhaug ta affære slik at «norsk politihåndverk igjen samsvarer med norske tradisjoner for humanitet og rett til religionsutøvelse».

• Selv om Listhaug gir imøtekommende svar til Stortinget om hendelsen, mener sentrale Venstre-kilder at partiets kritikk bør være et varsko til Frp-statsråden: En praksis som på Fitjar bør ikke gjenta seg.

• Terje Bjøro, veteran i Oslo Venstre, skrev kritisk leserinnlegg i Klassekampen der han «forutsetter en forklaring og beklagelse fra Venstres statssekretær Sveinung Rotevatn» i Listhaugs departement. Rotevatn vil ikke kommentere saken.

I det hellige rom

Justistalsmann Raja går ikke til noe angrep mot Listhaug, men velger å gi Politiets utlendingsenhet korreks:

– Alle kan gjøre feil – også politiet. Det er en god, norsk verdi å innrømme sine feil, når man faktisk har begått dem. For kirkeasyl har vært en lang, innarbeidet tradisjon i Norge. Sedvanen på feltet er så sterk og alle har respekt for at man ikke går inn i det hellige rom i uniform, sier Raja.

LES OGSÅ: Kristne støttespillere mister troen på Listhaug

Skal bevares

Kirkeasyl-instituttet er i følge Raja en institusjon i den kristen-humanistiske kulturarven, noe han «som muslim mener vi må bevare i Norge».

– Dette har politiet respektert i lang tid, påpeker han.

Venstre var med på å justere retningslinjene da partiet deltok i Bondeviks første regjering.

– Men kirkeasylmuligheten er en tradisjon vi skal bevare. Ikke bare bør bevare, men skal, sier Raja.

Vokter seier

Avisen Bergens Tidene har ringt 12 av Venstres 17 fylkesledere. De uttrykker stor overraskelse over politiets aksjon.

I Høyre/Frps forrige regjeringsplattform het det at «det vil være regjeringens syn at kirkerommet ikke skal brukes til kirkeasyl». At disse ordene er borte i den nye, blågrønne plattformen er i følge sentrale partikilder et av Venstres merke i erklæringen. Derfor tåler de ikke at justispraksisen om kirkeasyl nå trekkes i tvil.

LES OGSÅ: Biskop: Politiet avskaffer kirkeasylet

Uro i vest

I Hordaland Venstre har reaksjonene mot asylpågripelsen i fylket vært sterke.

– Her må politiets praksis strammes opp. Det må ikke være slik at politiet skal være dem som definerer hva som er et hellig rom. Trossamfunnene må få ha sin forståelse av dette, sier fylkesleder Åsta Årøen i Hordaland Venstre.

– Hvordan reagerer dere om handlingen på Fitjar skulle danne praksis?

– Justisminister Listhaug må gi tydelig signal om at det ikke er regjeringens mål å avvikle kirkeasylordningen. For etter at regjeringen ble endret, er ikke kirkeasyl med i regjeringsplattformen lenger. Derfor skal det ikke skje noen innstramminger i dagens praksis eller retningslinjer, svarer Årøen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter