Kirke

Åpen folkekirke vinner valget, men mister mandater

De foreløpige resultatene viser at Åpen folkekirke mister tre lekmedlemmer i årets kirkevalg. Bønnelista vinner mandat i alle bispedømmene de stiller med liste.

– Det er gledelig at velgerne gir Åpen folkekirke fornyet tillitt. Vi har fått bekreftet et solid mandat fra grunnplanet i kirka. En stor del av medlemmene ønsker en åpen folkekirke. Vi gikk til valg på et bredt program med mange saker. Nå er vi motivert for å arbeide videre både lokalt og nasjonalt, sier Gard Realf Sandaker-Nielsen, leder for Åpen folkekirke (ÅF).

Torsdag ettermiddag kom de foreløpige resultatene fra kirkevalget 2019:

På landsbasis får Åpen folkekirke 39 av lekmedlemmene i bispedømmerådene.

Nominasjonslistene får 29 av lekmedlemmene i bispedømmerådene.

Bønnelista får ni av lekmedlemmene til bispedømmerådene.

LES MER: Dette var verre enn ventet

Ved forrige kirkevalg fikk ÅF inn 35 lekmedlemmer ved valg. I tillegg fikk de fire lekemedlemmer i Bjørgvin og tre lekmedlemmer i Stavanger bispedømme som sto på nominasjonskomiteenes lister, men som likevel var tilknyttet lista.

– Vi er glade for at vi totalt sett nesten har fått like mange mandater som vi har hatt i denne perioden. Med flere lister til valg, var det ikke å vente at vi skulle kopiere brakseieren fra 2015. Den gangen fikk vi 61 prosent av oppslutningen, sier Sandaker-Nielsen.

Dårlig oppslutning

På landsbasis er det i overkant av tre millioner nordmenn som har rett til å stemme ved Kirkevalget 2019. Valgdeltakelsen har sunket fra 16,7 prosent ved forrige kirkevalg til 12,7 prosent i år. Dette er Sandaker-Nielsen langt fra fornøyd med:

– Vi ser en nedgang i valgdeltakelsen fra sist, det er vi ikke fornøyde med. Vårt mål i Åpen folkekirke er at valgdeltakelsen skal gå videre opp over tid. Her har hele kirka en jobb å gjøre.

Bønnelista

Bønnelistas sekretær Åsmund Brøvig gleder seg over representasjon i alle de ni bispedømmene der de stilte liste.

– Men vi nok håpet en enda litt bedre resultat, nå gjenstår det å se i hvor stor grad Frimodig kirke sine anbefalinger har gjort utslag på Nominasjonskomiteenes lister. Der kan vi ha fått slengere som kan påvirke det endelige resultatet i positiv retning for oss, sier Åsmund Brøvig, som er spent på finregningen og fortsatt har håp om at de kan få to mandater i noen bispedømmer.

Brøvig tror ikke Bønnelista har hatt mobiliseringseffekt for Åpen Folkekirke.

– Jeg tror ikke ÅF ville fått færre stemmer om vi ikke hadde stilt liste. Bønnelista har hatt sin rett, særlig fordi nominasjonskomiteenes liste i seks bispedømmer har hatt en liberal slagside – med bare én konservativ kandidat, sier Brøvig.

Nominasjonslista

Toppkandidat på Nominasjonskomiteens liste i Borg, Erling Birkedal, er rimelig fornøyd med resultatet.

– Jeg registrerer at Åpen folkekirke holder koken, selv om de går litt tilbake. Vi er rimelig fornøyde og holder posisjonen, selv om vi hadde håpet et litt bedre resultat i noen bispedømmer. Men når Kirkemøtet blir sammensatt av tre lister, vil det oppstå en ny og spennende dynamikk, sier han.

Han mener tiden er inne for å evaluere valgreglene for kirkevalget.

– Det er viktig, og avgjørende for hva slags kirkedemokrati vi vil ha i fremtiden, sier Birkedal.

Se hva hva religionsredaktør Alf Gjøsund mener om kirkevalget:

---

De foreløpige resultatene

  • Resultatene er foreløpige da det ikke er sikkert at alle soknene har rapportert inn tall innen fristen. Den nøyaktige mandatfordelingen vil avhenge av en finregning av antall listestemmer.
  • Personstemmene blir ikke telt i den foreløpige tellingen. Det kan derfor også bli endring av mandatfordelingen på grunn av såkalte «slengere» – kandidater fra en liste som er skrevet på en annen liste. Dette betyr at man ikke enda vil kunne vite noe om hvilke kandidater som blir valgt.
  • Fristen for endelig opptelling er 19. september. Innen den tid vil resultatene fra den endelige opptellingen, inkludert hvilke kandidater som blir valgt, være klart.
  • Kilde: Den norske kirke

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke