Nyheter

Ap til bunns etter nytt stormvær

Samtidig med en ny bølge av negative presseoppslag, synker Ap til rekordlave tall på Vårt Lands gallup.

Bilde 1 av 2

Med en tilbakegang på 2,1 prosentpoeng har Arbeiderpartiet (Ap) kun støtte fra 21,5 prosent av velgerne på Norstats juni-gallup for Vårt Land. Det er det laveste nivået for Ap på denne gallupen siden oktober 2002. Den gang var partiet var inne i sin forrige, dype krise.

– Dette er veldig dårlig for Ap. Det som er ekstra alvorlig er at partiet går ytterligere tilbake etter fjorårets skuffende valg, sier valgforsker Svein Erik Tuastad.

LES ANALYSEN: Venstre strør salt i Aps åpne sår

Pressestorm

Etter varslersakene og bråket rundt avgått nestleder Trond Giske i desember og januar, falt Ap voldsomt på målingene. I løpet av våren roet mediestormen seg noe og partiet hadde en svak vekst på et snitt av målingene. Nå kan det se ut som ny pressestorm igjen bidrar til å sende partiet nedover.

Målingen ble tatt opp like etter og under en ny bølge med medieoppslag som setter søkelys på den opprivende interne striden partiet er inne i:

Aftenposten meldte 12. juni at Ap-leder Jonas Gahr Støre var rasende på nestleder Hadia Tajik da sistnevnte leste opp fra varslene mot Giske på partiets sentralstyremøte i januar

Videre skrev Aftenposten den 25. juni om at det verserer rykter om at Tajik hadde en aktiv rolle i varslersakene mot Giske og at dette nå splitter partiet

Samme dag meldte VG om full borgerkrig i Trøndelag Ap som blant annet involverte korrupsjonsanklager, maktkamp og aktiv deltakelse fra Giske-fraksjonen

– Hvorfor Ap faller, er ikke et stort mysterium. Vedvarende, negativ medieoppmerksomhet påvirker velgerne. De får ikke inntrykk av hva partiet står for, og Ap får ikke oppmerksomhet rundt innhold i saker. For hver sak som kommer i mediene, tapes velgernes tillit til Ap litt etter litt, sier Ketil Raknes, PR-ekspert og tidligere statssekretær for SV.

Ser ikke utgang

Raknes sier at han sliter med å se en utgang på Ap-krisen.

– Kriser løses ofte ved en form for avklaring, og Støre prøver nå å si at metoo-saken er avklart. Det som er spesielt med Ap er at metoo åpnet en større krise om hvem som skal ha makten. Det forgår nå en maktkamp i Ap, sier Raknes.

Valgforsker Svein Erik Tuastad kommer med en lignende analyse om det han omtaler som Aps selvforskyldte krise.

– Mens man fikk løst den interne uroen etter Ap-krisen for 15 år siden, virker det nå som den interne bitterheten og striden fortsetter. De klarer ikke å besinne seg, og det tar energi de heller kunne brukt på å reise seg. Det ser dårlig ut for velgermassen, sier Tuastad.

Han mener velgernes bilde av elendighet for Ap, styrker seg av at det tilsynelatende er harmoni på borgerlig side.

– Gjennomsnittsvelgeren får ofte med seg overfladiske inntrykk. Det er nå at sola skinner på Erna, mens det er tull og bråk i Ap, sier Tuastad.

Lekker til alle

Bakgrunnstall viser at Ap ikke bare lekker til rødgrønne kamerater og til gruppen av usikre. Det er også et betydelig antall tidligere Ap-velgere som sier de nå ville stemt Høyre eller Venstre.

Tuastad påpeker at det er nok et skudd i baugen for Ap siden det er betraktelig vanskeligere å hente tilbake velgere som har gått over til borgerlig side.

– Hvis det viser seg at Ap-krisen også fører til en forskyvning på høyre/venstre-aksen, er det enda mer alvorlig. Men det er for tidlig å si om dette er en trend, sier Tuastad.

Ikke fornøyd

Ap-nestleder Hadia Tajik vil ikke intervjues om Aps bunnivå, men skriver følgende kommentar i en e-post:

– Dette er ikke en oppslutning som Arbeiderpartiet er fornøyd med. En viktig forklaring er nok at vi har lagt bak oss en periode med mye støy og negativ oppmerksomhet knyttet til Arbeiderpartiet, skriver Tajik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter