Religion

Hva Erna Solberg mener...

...om betydningen av at flyktninger snakker sant:

– Løgn har en konsekvens. Hvis du ikke har snakket sant før du har fått beslutningen din om opphold, er beslutningen din ugyldig. Det er ikke noe problem hvis de har løyet­ på veien hit, for å klare å komme seg til Norge. Men den grunnleggende troverdig­heten til din asylsøknad står og faller på at du snakker sant.

...om de som bistår flyktninger sitt ansvar:

– Alle, det vil si både kirkelige organisasjoner og andre, bør bruke tiden til å snakke med folk som søker asyl. Hvis vi ikke virkelighetsorienterer dem om premissene for opphold, vil det være å gjøre vold mot dem som har kommet hit: For har de løyet, bør det ­ryddes opp med én gang.

LES SOMMERINTERVJU MED SOLBERG: – Vi har stått opp for KrF

...om å kommentere enkeltsaker:

– Jeg er øverste leder for en regjering som per lov ikke kan mene noe om enkelt­saker, som flyktningsaker. Det kan oppfattes som press på forvaltningen.

...om kirkens politiske engasjement:

– Kirken skal få være uavhengig og mene det de vil. Men de må tørre å bli motsagt. Så får resten av oss ta stilling til om de rommer og forvalter den troen vi mener den bør romme.

...om det rareste hun har hørt om seg selv:

– Jeg hører veldig ofte mange­ rare uttalelser om hva jeg har gjort, ment og sagt – som jeg aldri har gjort, ment eller sagt. Det rareste er kanskje en ­påstand om at jeg skulle forakte folk som har rusproblemer. Gitt det engasjementet­ jeg har hatt for rusproblematikk i så mange år, var det ­ganske rart å høre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

...om årets sommerferie:

– Jeg begynner ferien i dag, og skal ha noen uker med ferie. Det blir ti dager i utlandet, og en uke på vestlandet. Her pleier jeg å feriere ved min søsters hus i Hardanger, litt avhengig av været.

...om å ta ferie når man er statsminister:

– Telefonen er med hele tiden. Men min erfaring er at respekten for at jeg skal få fri, gjør at de som er på jobb i stor grad håndterer sakene underveis mens jeg har fri. Men det hender ting som må klareres. Og jeg kommer tilbake, som et avbrekk i ferien, til 22. juli.

...om ordningen med sette-statsminister:

– Det er slutt på ordningen med sette-statsminister. Statsministeren er statsministeren også på ferie. Men hvis man er nødt til å sette et møte, enten i regjeringen eller et sikkerhetsutvalg, er det Siv som stepper inn.

...om vår tids viktigste etiske utfordring:

– Det at vi reelt aksepterer mangfold, og andres valg om å leve et annet liv enn det vi selv mener er riktig. Den handler om å ha en etiske, forståelse av enkeltmenneskers valg, og ikke å komme med den moralske pekefingeren hele tiden. Enten det er snakk om et religiøst gudsfryktig liv, eller et veldig anti-materalistisk liv.

...om hva hun ber om tilgivelse om:

– Alle de små og store syndene jeg begår hver dag. Unnlatelsessynden over ting jeg burde ha gjort, mennesker jeg burde ha sett, tid jeg burde hatt til andre mennesker. Kanskje mest av alt det siste.

...om ordet «hellig»:

– Ordet hellig oppleves litt pretensiøst for meg å bruke. Men hvis man bruker det i den folkelige betydningen, i den forstand at noe er viktigere for meg enn andre ting, er det familien som er hellig. Det og respekten for andres grenser.

...om latterliggjøring av tro:

– Latterliggjøringen av tro er ganske stor. Det er så lett å latterliggjøre de som tror på det som ikke naturlig kan forklares. Jeg mener den største utfordringen i hverdagsdebatten er respekten og aksepten for religiøsitet. Enten det er en gud. Eller de som måtte falle for alternative måter å tenke på.

...om hvilket spørsmål Vårt Land burde stille oftere:

– Jeg synes dere av og til burde stille spørsmålet: «Hva skal vi leve av i dette landet?». Det er lett å være mot ting som skjer. Men hva skal vi være for? Hvilke inntekter skal vi hente til fremtiden? Hvordan skal vi skape trygghet for folk i hverdagen? Det er et moralsk spørsmål som også en livssynsbasert avis bør være opptatt av.

Mer fra: Religion