Nyheter

– Ap lar seg presse av Rødt og SV

Aps leder i Stortingets utenrikskomité støtter kommunale boikotter av israelske varer fra Vestbredden. Høyre mener Ap lar seg presse av Rødt og SV, mot venstre.

– Arbeiderpartiet dobbeltkommuniserer. Det er helt greit med lokale boikottvedtak, mens de på Stortinget sier at de ikke er greit.

Kritikken kommer fra Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre og medlem av Stortingets utenrikskomité. Bakgrunnen er synspunktene Anniken Huitfeldt, Aps leder i utenrikskomiteen, kom med i NRKs Politisk kvarter sist uke.

Mens kommunene Tromsø og Trondheim skal boikotte israelske varer produsert i okkuperte områder, øker regjeringen samarbeidet med Israel.

– En norsk boikott er ikke konstruktiv, mente statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet.

LES OGSÅ: Klare til boikott - endrar innkjøp

Politikk

På spørsmål fra NRK om Arbeiderpartiet sentralt støtter en boikott av varer fra okkupert område, svarte Huitfeldt:

– Jeg synes ikke det er hensiktsmessig å bruke begrepet boikott, men jeg er for at man lokalt skal kunne si nei til å kjøpe varer som er produsert på okkupert land.

– Norge har en handelsavtale med Israel, men det står klart i den avtalen at den ikke inkluderer varer som er produsert på okkupert land. Så Trondheim og Tromsø gjennomfører det som egentlig er norsk sentralpolitikk, men som regjeringen ikke ønsker å ha et aktivt forhold til.

Dialog

Høyres parlamentarisk leder sier regjeringen fremmer dialog, ikke boikott.

– I denne saken ser vi at Ap lar seg presse mot venstre av Rødt og SV, og da blir resultatet det vi ser i Trondheim og Tromsø. Vi mener Ap bør slutte å lefle med disse partiene, sier Helleland.

LES OGSÅ: KrF: Mer samarbeid med Israel

Mot

Da LO i fjor vår vedtok å støtte en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB at han var uenig i vedtaket:

– Jeg er mot boikott. Jeg tror ikke det bringer oss nærmere de målene vi ønsker, nemlig en politisk løsning på konflikten mellom israelere og palestinere, opprettelsen av en palestinsk stat og fremme av menneskerettigheter.

Støre støttet heller ikke daværende SV leder Kristin Halvorsens boikott av Israel i 2006. Støre, den gang utenriksminister, fortalte at boikott er et dårlig virkemiddel.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter