Nyheter

Ap får KrF med på å korke Siv Jensens taxfree-kvote

Mens regjeringspartiene og KrF strever med å lande en budsjettavtale, går KrF sammen med Ap for å fjerne Siv Jensens utvidede taxfree-kvote. Frp er sterkt provosert.

– Selvfølgelig blir det vanskeligere å få til enighet, sa Frp-talsmann Helge André Njåstad til pressen.

Da Stortinget tidligere på dagen drøftet et KrF-forslag om en tiltakspakke for solidarisk alkoholpolitikk, ryddet Ap i noen setninger i siste liten. Dermed kunne KrF bli med på å sikre flertall for innstramminger i taxfree-kvoten.

Ordningen med at tobakkskvoten kan veksles inn i ekstra vinflasker på vei fra utlandet, blir etter hvert borte.

– Vi støtter Aps forslag, bekrefter KrF-talskvinne og nestleder, Olaug Bollestad.

LES OGSÅ: Dagfinn Høybråten ny generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Harme i Frp

KrFs oppførsel skaper harme i Frp – og floker i forhandlinger om statsbudsjettet.

– Blir dette tatt ille opp i Frp?

– Selvfølgelig, svarer Frp-forhandler, Helge André Njåstad.

– En provokasjon?

– Jeg vil ikke nå i innspurten av budsjettforhandlinger gi karakteristikker. Men det er klart at det er veldig spesielt at man forhandler med oss i ett rom og i salen snakker med andre partier om ting som er tema i begge rommene.

LES OGSÅ: Folket delt i fire om tvillingabort

Styrker Vinmonopolet

Innstrammingen skal gjelde fra 1.1.2020. Ap ønsket opprinnelig å banke igjennom bortfall av kvoten fra årsskiftet. Det kunne ikke KrF, fordi partiet sitter i budsjettforhandlinger.

Ap er glad for KrFs vending:

– Dette er viktig for å styrke Vinmonopolets stilling. Vi vet at utvidelsen har påvirket markedet til polet og at dette kan være en nødvendig endring å gjøre, sier Ap-talskvinne Elise Bjørnebekk-Waagen,

– Så dette vil binde opp regjeringens politikk, uansett hvilken regjering vi har?

– Slik forslaget foreligger og om det får flertall i den endelige voteringen, så vil det gjelde fra 1.1.2020, svarer hun.

LES OGSÅ: KrF og blågrønne i drama om barnetrygd og skatt

Frps viktige frihetsseier

«Trumfsaken» om utvidet vinkvote mot ikke å ta med avgiftsfri tobakk fikk Frp ved finansminister Siv Jensen gjennom i 2014. For Frp er endringer i denne gevinsten av samarbeid for en provokasjon å regne.

– Er ikke dette en gedigen provokasjon overfor Frp?

– Slik debatten var i salen, så forstår i alle fall Høyre godt hva vi gjorde. Frp kalte hele forslaget vårt om en solidarisk alkoholpolikk for symbolpolitikk. Situasjonen ute i samfunnet er at 350 mennesker dør av alkohol. Det er heller ikke symbolpolitikk. Det er heller ikke forslaget om å merke alkohol, svarer Bollestad.

Budsjettet over styr?

Å reversere utvidelse av taxfree-kvoten fra 2014 har vært en gjenganger i KrFs alternative budsjetter siden høsten etter. Frp har hele tiden avvist dette. I Frps rekker er nettopp dette fremstøtet fra KrF en irritasjonssak.

– Men kan dere ikke nå sette forhandlingene om statsbudsjettet over styr?

– Nei – fordi forslaget vårt gjelder fra året etter, i 2020. KrF har stemt i mot utvidelser av taxfree-ordningen hele tiden, svarer KrF-nestlederen.

LES OGSÅ: Slik forklarer Ropstad toppmøtet med Solberg

Tape til slutt?

Da Frp fikk sin seier i 2014, var KrF bundet av samarbeidsavtalen med Solberg-regjeringen. Men KrF fikk likevel reservere seg mot utvidelsen.

Men dere skal jo etter hvert forhandle med Frp om en regjeringsplattform. Da kan dere vel miste taxfree-innstrammingen fordi Frp jo skal ha sine seiere?

– Nei. KrF har vært opptatt av denne saken lenge. I siste innlegg i denne saken endret Ap sitt forslag på en måte slik at vi kunne stemme for, svarer Bollestad.

Hun poengterer at regjeringsforhandlinger ikke er påbegynt.

KrFs budsjettforhandler, Kjell Ingolf Ropstad, sier til Vårt Land at han fullt og helt har konsentrert seg om statsbudsjettet og ikke om hva KrF har foretatt seg i stortingsbehandlingen samme dag.

– Driver partiet to ulike løp i saken om taxfree-endringer?

– Det må dere nesten ta opp med parlamentarisk leder. Jeg vet ikke helt hva som akkurat nå foregår i stortingssalen, svarer Ropstad.

KrFs parlamentariske leder er Knut Arild Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter