Nyheter

Anklage: Kina-institutt påvirker

Raftostiftelsen mener at Kinas Konfutse-institutter har en agenda. Faktafeil, kontrer UiB-rektor.

– Konfutse-instituttene er direkte underlagt kommunistpartiet, og må sees på som en påvirkningskanal, sier Jostein Hole Kobbeltvedt, leder for Raftostiftelsen i Bergen.

Det norske utenriksdepartementet (UD) ved ambassaden i Beijing skrev i en rapport at Kina har opprettet Konfutse-institutter i tre fjerdedeler av verdens land, og skriver at de har et «politisk styrt mandat.» Rapporten ble publisert av nettavisen Khrono.

– Bom

Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen (UiB) er kritisk til hvordan Konfutse-instituttene omtales av UD, og til kritikken hans eget universitet har fått.

– Jeg mener at UD bommer når de ikke tar hensyn til faktiske forhold i vår samarbeidsavtale. Det stemmer ikke, det står ikke i vår avtale, og det er ingen som opplever det sånn, sier Olsen.

Les også: Muslimer interneres for omvending i Kina

Legitimerer regimet

Han mener at UD tar feil i sin omtale av Konfutse-instituttenes politiske mandat.

– De skriver eksplisitt at Konfutse-instituttene rundt i verden lar seg diktere av kinesiske myndigheter. Etter vår erfaring er det direkte feil. Vår erfaring, og vår avtale, er klinkende klar på at det ikke er noen føringer fra kinesisk side, sier Olsen

Jostein Hole Kobbeltvedt mener at instituttene generelt er politisk styrt av kinesiske myndigheter, men understreker at han ikke har noen grunn for å uttale seg spesifikt om Konfutse-instituttet i Bergen.

– Samarbeidet bidrar til å legitimere en stat som går i en stadig mer autoritær retning, og derfor er det prinsipielt utfordrende. I tillegg har universiteter i Europa og USA hatt store utfordringer med slike institutter, sier Kobbeltvedt.

Les også: Xi Jinping fortsetter afrikansk felttog

Kritiske sinologer

– Jeg kan ikke skjønne hvordan man kan være så naiv, sier sinolog Harald Bøckman om UiBs Konfutse-institutt til Khrono.

Torbjørn Færøvik, forfatter og Kina-ekspert, deler hans kritikk og mener at UiB-rektor Dag Rune Olsen bagatelliserer betydningen Bergen Konfutse Institutt har. Han viser til at instituttet driver med en rekke andre kulturtilbud, som blant annet å undervise i sporten wushu.

– Rektor Olsen sier en del ting som åpenbart er feil, og han forsøker å bagatellisere Konfutse-senteret i Bergen ved å si at de kun driver med språkopplæring. Det er bare å gå inn på hjemmesiden og der presenteres virksomheten som mye mer enn kinesisk språk og kultur, sier Torbjørn Færøvik til Khrono.

Les også: Erna Solberg haustar Kina-kritikk

Sprer kunnskap. Dag Rune Olsen reagerer på hvordan Konfutse-instituttene omtales.

– For det første sier de eksplisitt at Konfutse-instituttene rundt i verden lar seg diktere av kinesiske myndigheter. Etter vår erfaring er det direkte feil, sier Olsen.

Han mener det ikke er overraskende at kinesiske myndigheter ønsker å oppnå noe med samarbeidet.

– Jeg regner med at kinesiske myndigheter tror at det å spre kunnskap om kinesisk språk og kultur er til Kinas fordel, sier Olsen

Armlengdes avstand. Organiseringen av samarbeidet er nøkkelen for å få det til å fungere tror han.

– I Bergen er den en stiftelse, og derfor skilt fra UiB. Istedenfor å beskylde UiB for å bli påvirket, burde man sjekke fakta først, sier Olsen.

Han er ikke overrasket over kritikken senteret får fra Bøckman og Færøvik, men er mer overrasket over Raftostiftelsens kritikk. Han mener Raftostiftelsens argumentasjon er på grensen til uretterettelig.

– Raftostiftelsen, som gir ut en prestisjefylt menneskerettighetspris, må ha integritet i arbeidet sitt som en seriøs organisasjon, som gir ut en menneskerettighetspris. De fremsetter påstander uten å ønske å stå for den selv når de viser til en rapport fra UD som inneholder faktafeil. Rapporten er også spekulerende når det gjelder Konfutse-institutter ellers i verden, ettersom verken vi eller UD har innsikt i slikt samarbeid rundt om i verden, sier Olsen.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter