Maurice Kamto leder opposisjonspartiet MRC og ble pågrepet sammen med rundt 100 MRC-tilhengere i januar.

De har sittet fengslet siden. Opposisjonen har holdt demonstrasjoner etter presidentvalget i fjor høst, som de mener var rigget i favør av president Paul Biya, som har hatt makten i Kamerun i 36 år.

1. juni ble 59 MRC-tilhengere pågrepet i forkant av en planlagt demonstrasjon i hovedstaden Yaoundé. Ifølge Amnesty ble de torturert og banket opp ved den kamerunske statens forsvarssekretariat SED.

LES MER: – Norge brøt inngått avtale om asylretur ved Abbasi-utsendinga

– I likhet med mange uoffisielle interneringssentre over hele Kamerun har SED et rykte på seg for å torturere innsatte. Det må bli en slutt på denne undertrykkende og brutale taktikken for å kneble meningsmotstand, sier Marie-Evelyne Petrus Barry, Amnestys internasjonale direktør for Vest- og Sentral-Afrika.

Aktivistene ble løslatt etter mishandlingen, ifølge Amnesty, som oppfordrer kamerunske myndigheter til å løslate Kamto umiddelbart.

– Væpnet med trekjepp, kabel og batong slo de oss over ørene og kroppen. Deretter tvang de oss til å krype i gjørma, forteller en av aktivistene til Amnesty.

Den tidligere franske kolonien har vært rammet av uro siden 2016. Da kunngjorde to hovedsakelig engelskspråklige regioner at de ønsket å løsrive seg og opprette en ny stat kalt Ambazonia.

Engelsktalende kamerunere har lenge klaget over å bli behandlet som annenrangs borgere.

LES MER: Norge anerkjenner Kamerun-konflikten som en av verdens glemte kriser