Nyheter

Alt du trenger å vite om kirkevalget

Kirkevalget reiser mange spørsmål. Her er svarene.

Hvorfor har jeg fått valgkort til kirkevalget – jeg går jo aldri i kirken?

– Alle medlemmer av Den norske kirke har stemmerett fra det året de fyller 15 år.

Pleier folk flest å stemme ved valg i Den norske kirke?

– Nei. Fram til skillet mellom kirke og stat var det bare 3-4 prosent av kirkemedlemmene som stemte. Demokratireformen førte til en økning, med rekord i 2011 på 13,5 prosent. I en undersøkelse gjennomført for Vårt Land i august i år, sa 37 prosent av folkekirkemedlemmene at de ville stemme ved årets kirkevalg.

Les også: Slaget om kirkevalget – Stålsett og Morland debatterer

Kan jeg bli strøket som kirkemedlem hvis jeg ikke stemmer?

– Nei, den eneste måten å melde seg ut av Den norske kirke på, er ved skriftlig melding til menighetskontoret.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke finner valgkortet mitt?

– Møt opp i valglokalet og si hva du heter. Navnet ditt står i manntallet som valgsekretariatet har fått tilsendt fra Kirkerådet. Ta med deg legitimasjon.

Kirkevalget foregår parallelt med kommune- og fylkestingsvalget. Kan jeg legge stemmeseddel for kirkevalget i samme valgurne som i det partipolitiske valget?

– Nei. Det er to forskjellige valg, selv om de skjer på samme tid og ofte i nærliggende lokaler.

Kan jeg spørre om hjelp i valglokalet?

– Du kan få hjelp til å forstå valgordningen, men sekretariatet har ikke lov til å veilede deg i selve valget, så det gjelder å stille forberedt. Info om kandidatene finnes på kirkevalget.no.

Er det ett eller to kirkevalg?

– Det er to valg i ett: Valg av menighetsråd og bispedømmeråd. Det er medlemmene i de 11 bispedømmerådene som til sammen utgjør Kirkemøtet – Den norske kirkes «storting».

Les også: Kjendiser støtter Åpen folkekirke-opprop

Er det fare for at menighetsrådsvalget drukner fordi det i år er så stort engasjement knyttet til valg av bispedømmeråd og Kirkemøtet?

– Ja, fordi menighetsrådsvalget er mye mindre kontroversielt og sjelden skaper bølger i lokalmiljøet. Det er til sammen om lag 16.000 kandidater som stiller til valg til menighetsråd. Ved tidligere kirkevalg er det avgitt langt flere stemmer ved menighetsråds- enn bispedømmerådsvalg.

Hvorfor er det så mye mer bråk om kirkevalget i år enn tidligere?

– Hovedårsaken er nok at spørsmålet om homofile kan gifte seg i kirken er blitt så høyt profilert og mer polarisert. Kirkemøtet, som består av medlemmene i bispedømmerådene, skal sannsynligvis ta stilling til denne saken i neste fireårsperiode. For første gang er det ved årets bispedømmerådsvalg to valglister i alle bispedømmer unntatt Bjørgvin og Stavanger.

Hva er forskjellen på Åpen folkekirkes og nominasjonskomiteenes valgliste?

– Listene fra nominasjonskomiteene har på bakgrunn av forslag fra menighetsrådene, utarbeidet lister der begge kjønn er representert med minst 40 prosent, der 20 prosent av kandidatene er under 30 år og der kandidatene representerer geografisk spredning og bredde i syn. Åpen folkekirke ble stiftet som en reaksjon på at Kirkemøtet 2014 sa nei til at homofile skal kunne gifte seg i Den norske kirke. Åpen folkekirke har utarbeidet en politisk plattform.

LES OGSÅ: Hareide holder homo-standpunkt hemmelig

Hva er Levende folkekirke? Hvilken rolle spiller de i årets kirkevalg?

– Nettverket Levende 
folkekirke er den kirkepolitiske motpolen til Åpen folkekirke. Levende folkekirke stiller ikke egne valglister, men har før valget gått ut med anbefaling av de kandidatene på nominasjonskomité-listene som ønsker at kirken skal stå fast på at ekteskapet mer for mann og kvinne.

Hvilke andre store saker enn vigselsliturgi for homofile skal Den norske kirke jobbe med kommende fireårsperiode?

– Blant annet skal en rekke saker som følge av avviklingen av statskirkeordningen behandles: Avklaringer om staten og Stor­tingets rolle i kirkestyret, overføring av arbeidsgiver-, budsjett- og økonomiansvar, ny kirkeordning for Den norske kirke, avklaring om struktur, ansvar og myndighet for ulike kirkelige organer, tjenesteordninger og pensjonsordninger for kirkelig ansatte, regler om nominasjon av biskoper, endring i regler for kirkelige valg, evaluering av gudstjenestereformen– og tilsetting av en rekke nye biskoper.

Kan jeg stryke kandidater jeg ikke vil gi min støtte til?

– Nei. Hvis du leverer en stemmeseddel uten endringer vil alle kandidatene på denne listen få en stemme hver. Vil du endre stemmeseddelen, kan du gi inntil tre kandidater en tilleggsstemme ved å sette et kryss i ruta til vente for navnet til kandidaten. Der det er to lister kan du føre opp inntil tre personer fra den listen du ikke bruker.

LES OGSÅ: Grande tar offentlig standpunkt i kirkevalget

Er det mulig å forhåndstemme til kirkevalget?

– Ja, forhåndsstemming foregår ved kirkekontorene i perioden fram til 11. september.

Når får vi vite det endelige resultatet av kirkevalget?

– Først 8. desember er det totalresultatet klart. Ved valget 13. og 14. september skal det velges til sammen 65 såkalte lekfolk (d.v.s. personer som ikke er tilsatt i kirkelig stilling) til bispedømmerådene. Resultatet av dette valget vil foreligge 24. september. Utover høsten skal det velges ytterligere tolv leke representanter ved indirekte valg, av menighetsrådene i bispedømmene Tunsberg, Agder og Telemark, Bjørgvin og Møre. Likeledes skal det i september velges 1 representant fra prestene og 1 representant fra andre kirkelig tilsatte i hvert bispedømme. I tillegg til disse valgte medlemmene er også biskopene medlemmer i bispedømmerådene og Kirkemøtet.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter