Nyheter

Alkohol på døra

Innbyggere i flere kommuner kan nå bestille øl til hjemlevering fra lokale bryggerier. Det bekymrer rusorganisasjonen Actis.

– Vi forstår at politikerne ønsker å kaste seg rundt og støtte lokalt næringsliv nå. Men for oss er hensynet til de sårbare barna det aller viktigste, sier Pernille Huseby, som er generalsekretær i Actis – rusfeltets samarbeidsorgan.

Koronakrisen har ført til at bryggerier ikke lenger får levert drikkevarer til utesteder og andre utsalgssteder. For å støtte lokalt næringsliv, har politikere flere steder gitt tillatelse til å levere alkohol hjem på døren i stedet. På steder som Stjørdal, Kragerø og på Grünerløkka i Oslo har søknader om hjemkjøring blitt hastebehandlet.

Redd rutiner sklir ut

Karanteneregler og smittevern gjør at flere nå også må holde god avstand når de driver med hjemlevering. Huseby i Actis er redd for at de som skal levere alkohol ikke får god nok opplæring, og at etablerte kontrollrutiner ikke blir fulgt.

– Skal kommunene tillate hjemlevering, er det viktig at rutinene for alderskontroll og sosial kontroll følges på samme måte som i butikkene og på utestedene. Er du tydelig beruset, skal du ikke kunne kjøpe alkohol, sier hun.

Både Vinmonopolet og aktører som Meny og kolonial.no har allerede før koronakrisen tatt i mot bestilling på alkohol via sine nettbutikker. Det som kjennetegner dem, er at de har både kontrollrutiner og opplæring av ansatte på plass, fremhever Huseby.

På lengre sikt er hun redd for at hastevedtakene skal kunne skape en ny standard for utlevering av alkohol.

– Lokalpolitikerne må passe seg for å vedta noe som ikke kan reverseres, advarer hun.

Sårbare familier

Huseby mener reglene rundt alkoholsalg er spesielt viktige nå – i en tid hvor mange tilbringer mye tid hjemme, og kanskje føler seg ekstra engstelige og alene. Aller viktigst er hensynet til barna som bor i utsatte familier, og til dem som allerede sliter med avhengighet.

– Det er vanskelig å si at man ikke skal kunne gjøre noen tillempinger i den spesielle tiden vi er i. Vi ser at tilpasninger er nødvendig. Samtidig må ikke vernet om sårbare grupper bli svekket, understreker hun.

Actis mener kommunene derfor må se på andre tiltak for å hjelpe næringslivet enn å lette tilgangen på alkohol.

– Muligheten finnes allerede

Ivar Vigdenes, ordfører i Stjørdal kommune, har respekt for Pernille Huseby og Actis' synspunkt, men påpeker at den alkoholen som nå kan bestilles fra lokalt bryggeri og leveres hjem, ikke har høyere alkoholprosent enn det som selges i dagligvarebutikker. Han er uenig i at beslutningen om å la et lokal bryggeri levere øl på døra, letter tilgangen på alkohol.

– Den alkoholen som selges i matbutikker kan man få hjemlevert, så denne muligheten finnes allerede. I lys av det mener vi det er rett at lokale aktører kan gjøre det på like vilkår. Jeg mener ikke dette er noen lettelse på tilgangen, men snarere en likestilling mellom lokalproduserende aktører og utenlandske produsenter, sier ordføreren.

Senterpartiet-politikeren er i likhet med Actis opptatt av at reglene som gjelder for matbutikker og utesteder, også gjelder for andre tilbydere.

– De som får løyve må oppfylle de samme kravene som Kolonial og matbutikker må, understreker Vigdenes.

Tar selvkritikk for rask beslutning

Også Kragerø kommune fikk sist måned søknad om hjemlevering av øl. Utestedet Stopp en halv fikk raskt tommel opp fra kommunen.

Selv om ordfører Grunde Knudsen bemerker at kommunen allerede har tillatt dagligvarebutikker å drive hjemmebringing av alkohol, erkjenner han at beslutningen kanskje ble gjort litt vel fort, og at de faglige vurderingene ikke var gode nok.

– Jeg skal være den første til å beklage at vi kanskje ikke hadde tatt innover oss alle aspektene ved vedtaket, men det ble gjort av hensyn til en bedrift som hadde kjøpt inn store mengder øl i forbindelse med en rekke påskearrangementer, og som på grunn av avlysningene ville gå på et stort tap, forteller Knudsen.

Kragerø-ordføreren tror ikke resultatet hadde blitt annerledes om hensynet til sårbare barn hadde blitt diskutert skikkelig, ettersom søknaden ble enstemmig vedtatt. Likevel mener han det hadde gitt en bedre og mer opplyst diskusjon, og tar derfor lærdom av dette hastevedtaket.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter