De regner med at den terrorutsatte moskeen i Ringeriksveien i Bærum som de bruker til vanlig, vil være klar til bruk neste uke.

– Vi prøver å komme oss tilbake igjen til den normale hverdagen, selv om det ikke blir helt det samme å bruke en gymsal for å samles, sier styremedlem og tidligere forstander Irfan Mushtaq til NTB.

LES OGSÅ: 50 etterforskere jobber medmoskéangrepet

Fredagsbønnen starter klokka 15.30. Selve bønnen blir som vanlig, men det er ventet at imamen vil si noen ord om hendelsene lørdag, samt komme med praktisk informasjon om hvordan menigheten fremover skal håndtere det som skjedde lørdag 10. august

– Mange har uttrykt usikkerhet, i tillegg har det som skjedde vært med på å skape flere utfordringer, sier styremedlemmet.

Samling i Al-Noor-moskeen

Det var lørdag at 21 år gamle Philip Manshaus gikk inn i Al-Noor Islamic Centers moské på Skui i Bærum og løsnet skudd. Senere ble Manshaus' 17 år gamle stesøster funnet drept i en bolig på Eiksmarka. 21-åringen er siktet for terror og drap.

Etter fredagsbønnen i Rykkinnhallen holder Islamsk Råd Norge fredag kveld en samling for moskéledere og medlemmer fra andre moskeer i Al-Noor-moskeen, opplyser styreleder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge til NTB.

– Vi kommer for å vise støtte på selve åstedet. Det vil bli holdt en minnestund og vil være fokus på samhold i den ene delen av samlingen. I den andre biten vil vi snakke om sikkerhetstiltak i moskeene, slik at de forskjellige menighetene kan få inspirasjon fra hverandre.

Ønsker handlingsplan

Diriye sier at mange av IRNs medlemmer er veldig opptatt av at regjeringen skal komme med en handlingsplan mot muslimhat, og at dette er noe som også vil bli tatt opp under samlingen.

Regjeringen har etter angrepet i Al-Noor-moskeen sagt at de vil se på dette, og Diriye og paraplyorganisasjonen IRN har i den forbindelse blitt invitert til et møte hvor de skal komme med innspill, forteller han.

LES OGSÅ: Unge ned i 15-årsalderen søker seg inn på facistforum

– Det er viktig siden det er så mange mennesker som viser at de er redde, sier han.

Ekstra sikkerhet

Fungerende leder Gunn Anita Bjørnbakk for felles enhet for operativ tjeneste i Oslo-politiet opplyser at politiet iverksetter flere forebyggende og trygghetsskapende tiltak i forbindelse med fredagsbønnen og andre muslimske arrangementer fredag.

– Vi vil være ekstra årvåkne og ha økt synlighet og tilstedeværelse, og iverksetter de tiltak vi mener er nødvendige – både synlige og usynlige. Innsatspersonell vil være bevæpnet, sier Bjørnbakk, som understreker at de ikke har indikasjoner om at noe uønsket skal skje.

Politidirektoratet forlenget onsdag perioden med ekstra sikkerhetstiltak rundt større muslimske arrangementer. Dermed setter flere politidistrikt inn ekstra tiltak fredag.

– I tråd med de nasjonale retningslinjene, og en vurdering av hvert enkelt arrangement setter politiet inn sikkerhetstiltak, sier driftsenhetsleder Morten Ørn i Vest politidistrikt til NTB. Han ønsker ikke å gå nærmere inn på tiltakene.

LES OGSÅ: Moskéer styrker sikkerheten - men klarer seg selv

(©NTB)