Nyheter

Moskéer styrker sikkerheten – men klarer seg selv

Etter moskéangrepet i Bærum jobber de islamske paraplyorganisasjonene med å styrke sikkerheten i moskeene sine. Men de ber ikke om statlig hjelp nå.

– Per i dag ser jeg ikke helt behovet for det. Men som en del av handlingsplanen mot islamofobi som vi ønsker, bør man kunne pakke inn sikring av muslimske institusjoner, deriblant moskeer, sier Abdirahman Diriye, styreleder i Islamsk Råd Norge (IRN).

Han bekrefter at organisasjonen og medlemsmoskeene vurderer å øke sikkerheten etter terrorangrepet i Bærum lørdag.

– I disse dager er vi i dialog med moskeene om å ha sikkerhetstiltak på agendaen. Allerede fredag har vi innkalt til møte i moskeen i Bærum, og diskusjonen vil handle om sikkerhet, sier Diriye.

Manshaus kom ikke inn hovedinngangen

Han forteller at enkle tiltak som ekstra dører og kodelåser er det som står høyest på handlelistene.

Al-Noor-moskeen i Bærum hadde adgangskode ved døra. Dermed kunne ikke Philip Manshaus spasere inn gjennom hovedinngangen.

– Hvis han hadde kommet inn hovedinngangen, hadde skaden vært mye større; da hadde han kommet inn på baksiden av lokalet. I stedet kom han inn forfra gjennom nødutgangen, og personer i lokalet fikk raskt øye på ham og fikk kontroll på ham, uttalte informasjonsansvarlig Waheed Ahmed til VG.

LES MER: PST: – Ville trolig ha gjort andre vurderinger om vi hadde sittet på mer informasjon

Vanskelig å stenge dørene i store moskeer

Noen mindre moskeer har innført lignende sikkerhetstiltak. Medlemmene må nemlig ha adgang til moskeen også utenom bønnetider, og det er vanskelig å gjennomføre i stor skala.

– Moskeer er åpne trossamfunn, og folk kommer uavhengig av tilhørighet. Da er det vanskelig å stenge dørene i moskeene i Oslo, for eksempel, sier Diriye.

Har ulike former for vakter

Muslimsk Dialognettverk (MDN), som blant annet organiserer flere av de større moskeene i Oslo, forteller at moskeer har ulike former for vakthold rundt bønnetider.

– Noen har avtaler med sikkerhetsfirmaer, andre stiller med egne vakter. Det handler ikke bare om sikkerhet, men også orden, sier MDN-leder Basim Ghozlan.

Har alltid vært fredelig

Ghozlan røper også at MDN ikke har tenkt så mye på sikkerhetsspørsmålet ennå, selv om det er en pågående diskusjon innad.

– Så langt har det alltid vært fredelig. Trygghet og sikkerhet har sjelden vært en sak, sier han.

Synagogen har politivakt

Jødiske institusjoner i Norge har i lang tid vært under politibeskyttelse, og flere ganger har det vært satt av midler i statsbudsjettet til sikring av synagogen i Oslo. Ghozlan tror det vil være vanskelig å gjennomføre noe lignende for moskeer.

– Det er én synagoge mot ganske mange moskeer. Jeg tror det er mer relevant med et samarbeid mellom politiet og moskeene, slik det alltid har vært. Når det er store samlinger, kan politiet vite det og samle ekstra ressurser, sier han.

LES MER: – Kidnapper kristendommen

99 prosent er hyggelige

Diriye er opptatt av ikke å krisemaksimere.

– 99 prosent av befolkningen er hyggelige, og tonen er god. Det er enkelte soloterrorister som må slås ned, og alle gode krefter må stå sammen mot dem. Vi må sørge for at alle føler seg trygge, sier IRN-lederen.

Han benytter også anledningen til å rose det norske samfunnet.

– Vi er veldig fornøyde med håndteringen av terrorsaken, og vil rette en takk til myndigheter, politi, og ikke minst det norske folk generelt. Den varmen og medfølelsen og tilgjengeligheten de har vist har vært helt fantastisk, sier Diriye.

Trist at vi må ta det opp

Samtidig synes både Diriye og Ghozlan at det er trist at sikkerhet er et spørsmål det er nødvendig å ta opp.

– Det er trist, men det er jo sikkerheten til menneskene som er det viktigste. Det er trist at moskeer og andre gudshus ikke kan være så åpne som de bør være. Det er en samfunnsutvikling ingen er tilhenger av, og jeg håper det er kortvarig, sier Diriye.

– Det er ekstremt kjedelig. Hele meningen med åpne gudshus er at de skal være lavterskeltilbud, enten det er kirke, moské eller synagoge, innstemmer Ghozlan.

Justisdepartementet hadde tirsdag ikke anledning til å besvare Vårt Lands henvendelse om moskeers sikkerhet.

---

Moskeattentatet i Bærum

  • Lørdag ettermiddag klokken 16.07 meldte politiet om skyting på Al-Noor Islamic Centre i Bærum.
  • Da politiet ankom moskeen, fikk de kontroll på den antatte gjerningsmannen, 21 år gamle Philip Manshaus. Han ble pågrepet med hjelp fra personer tilknyttet moskeen.
  • Ingen ble alvorlig skadd i skyteepisoden.
  • Samme kveld rykket politiet ut til Manshaus' hjem på Eiksmarka i Bærum, der de fant hans 17 år gamle adopterte stesøster, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, død. Manshaus er siktet for drapet.
  • Mandag ble siktelsen for moskeattentatet utvidet til forsøk på terror.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter