Nyheter

Aktoratet ber om 18 måneders fengsel for Knutby-pastor

Åsa Waldau bør dømmes til ett og et halvt års fengsel for 14 tilfeller av mishandling, mener aktoratet i saken mot tre pastorer i Knutby i Sverige.

Johannes Ottestig, dagen.se og NTB

Onsdag var siste dag i hovedforhandlingene i saken mot tre pastorer i frikirkemenigheten i Knutby.

Saken foregår i Uppsala tingrett bak lukkede dører. Verken medier eller publikum har adgang.

18 måneder

Etter at aktor Liselott Herschend hadde holdt sin sluttprosedyre, informerte hun pressen om at hun hadde lagt ned påstand om halvannet års fengsel for Waldau, betinget dom og bøter for Peter Gembäck og åtte måneders fengsel for den tredje, ikke navngitte pastoren.

– Når det gjeder den kvinnelige pastoren har jeg sagt at jeg syns hun skal dømmes for alle 14 tilfeller av mishandling som er med i tiltalen og min påstand er en straff på 1 år og 6 måneder om man legger sammen alle disse tiltalepunktene, sa aktor Herschend.

Waldau og Gembäck anklages for mishandling og frihetsberøvelse, mens den tredje pastoren er tiltalt for seksuell utnytting av en 17 år gammel jente. Gembäck har erkjent forholdene.

Åsa Waldau er tidligere kjent under tilnavnet Kristi brud i forbindelse med den såkalte Knutby-saken i 2004. Den endte med at den svensk-norske pastoren Helge Fossmo ble dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap på sin kone, mens en tidligere barnepike som utførte drapet, ble dømt til tvunget psykisk helsevern.

Ville ha to års fengsel

Bistandsadvokat Elisabeth Massi Fritz ville i utgangspunktet ha to års fengsel for Åsa Waldau og den ikke navngitte pastoren, og mener samtlige tiltalte burde få fengselsstraff. Hun ser det religiøse aspektet som skjerpende.

– Man kan ikke påstå at det er Jesus eller Gud som slår, man kan ikke skylde på religionen, disse forbrytelsene skal bedømmes som enhver tilsvarende forbrytelse. Jeg som bistandsadvokat skal peke på skjerpende omstendigheter, og der mener jeg religionen kommer inn i bildet. Begge tiltalte, Kristi brud og den ikke-navngitte pastoren, har hatt ledende posisjoner. Der de har hatt en religiøs autoritet og stått veldig nære Gud.

Åsa Waldau i terapi

På rettssakens siste dag skal Waldau ha sagt at hun ønsker å gjøre opp for seg og tror hun vil ende med å idømmes samfunnsstraff. Hun fortalte også at hun per nå er arbeidsløs og går i psykiatrisk terapi.

Hun fortalte at hun har levd i sjokk etter at situasjonen i Knutby-menigheten ble avslørt. Videre skal hun ha fortalt at hun lider av angst og før rettssaken var redd for å ikke klare å gjennomføre. På grunn av Knutby kan ikke hun leve et normalt liv, sa hun i retten.

– Ryktet løper foran meg. Jeg er brennmerket. Jeg kan ikke søke jobb når jeg er kjent som "Kristi brud". Alle dører er stengt. Uansett hva jeg gjør, er ryktene der, sa hun.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter