Nyheter

Aktivist håper åpenhet om trusler vil beskytte ham

Iyad el-Baghdadi, kjent for sin kritikk av regimet i Saudi-Arabia, håper åpenhet om mulige trusler vil bidra til å beskytte ham.

El-Baghdadi er bosatt i Norge og frykter at han eller familien hans kan være i fare. Tidligere i år ble han advart av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om en mulig trussel, ifølge avisa The Guardian, magasinet Time og el-Baghdadi selv.

Tryggere med oppmerksomhet

På en pressekonferanse i Oslo mandag fortalte han om trusselsituasjonen og bakgrunnen for at han har valgt å fortelle om den.

– Rådet jeg har fått gjentatte ganger fra uavhengige sikkerhetseksperter, er at offentlig oppmerksomhet vil være beskyttelse, sa el-Baghdadi.

Håpet er at det vil virke avskrekkende at verden følger med på hans situasjon.

Palestiner

El-Baghdadi er statsløs palestiner og fikk politisk asyl i Norge i 2015. Han er kjent som kritiker av autoritære arabiske regimer og Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman.

I tillegg var han venn av den saudiarabiske regimekritikere og journalisten Jamal Khashoggi, som ble drept inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i fjor.

Ifølge Time har den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA i løpet av de siste ukene advart om mulige trusler mot minst tre personer: El-Baghdadi, saudiaraberen Omar Abdulaziz som er bosatt i Canada, og en person som bor i USA. Alle tre skal ha samarbeidet med Khashoggi før han ble drept.

Både PST og canadiske myndigheter skal ha fått opplysninger fra CIA om den mulige trusselsituasjonen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter