El-Baghdadi er bosatt i Norge og frykter at han eller familien hans kan være i fare. Tidligere i år ble han advart av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om en mulig trussel, ifølge avisa The Guardian, magasinet Time og el-Baghdadi selv.

Tryggere med oppmerksomhet

På en pressekonferanse i Oslo mandag fortalte han om trusselsituasjonen og bakgrunnen for at han har valgt å fortelle om den.

– Rådet jeg har fått gjentatte ganger fra uavhengige sikkerhetseksperter, er at offentlig oppmerksomhet vil være beskyttelse, sa el-Baghdadi.

Håpet er at det vil virke avskrekkende at verden følger med på hans situasjon.

Palestiner

El-Baghdadi er statsløs palestiner og fikk politisk asyl i Norge i 2015. Han er kjent som kritiker av autoritære arabiske regimer og Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman.

I tillegg var han venn av den saudiarabiske regimekritikere og journalisten Jamal Khashoggi, som ble drept inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i fjor.

Ifølge Time har den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA i løpet av de siste ukene advart om mulige trusler mot minst tre personer: El-Baghdadi, saudiaraberen Omar Abdulaziz som er bosatt i Canada, og en person som bor i USA. Alle tre skal ha samarbeidet med Khashoggi før han ble drept.

Både PST og canadiske myndigheter skal ha fått opplysninger fra CIA om den mulige trusselsituasjonen.