Nyheter

Advarer mot politisk politi etter kirkeasylsak

Politiet opptrådte nærmest som «et operativt kommunikasjonsredskap for regjeringens politikk» da de med makt hentet ut en familie i kirkeasyl på Fitjar for et år siden, mener Petter Eide. Ikke grunnlag for å hevde det, svarer justisministeren.

– Hvis det vi har fått høre om aksjonen stemmer, har politiets uproporsjonale handlinger sammenfalt med regjeringens ønske om å sende avskrekkende signaler til potensielle asylsøkere. I så fall har politiet opptrådt nærmest som et operativt kommunikasjonsredskap for regjeringens politikk, sa Petter Eide tirsdag da justisminister Tor Mikkel Wara tirsdag kom til Stortinget for å svare på Eides spørsmål om politiets maktbruk.

LES OGSÅ: Ingen ønsker tydeligere retningslinjer for kirkeasyl

Subkultur?

Eide uttrykte bekymring for at det kan utvikle seg subkulturer i politiet der de går lengre i maktbruken enn det som er nødvendig. Og at politiets nøytralitet i verste fall kan trekkes i tvil.

– Det er viktig prinsipielt at politiske myndigheter ikke skal instruere politiet. Men det bør ringe noen bjeller når det kommer flere indikasjoner på overdreven maktbruk i slike saker. Vi må unngå at terskelen for å bruke unødig makt mot innvandrere er lavere enn terskelen for å bruke unødig makt mot nordmenn, sier han.

LES OGSÅ: Psykologer: Barn skadet av politiet

– Spekulasjoner

Justisministeren avviste Eides bekymring og kalte det grunnløse spekulasjoner.

– Her kommer det mange indirekte beskyldninger mot politiet – at de er politiske, ikke nøytrale, og så videre. Vi har ikke noe grunnlag for å hevde det. Det er ingen grunn til å spekulere i subkulturer slik representanten gjør. Det vil jeg ta avstand fra. De som gjør denne jobben er egnet, sa han.

LES OGSÅ: – Familien er i reell fare, de er ekte konvertitter

– Ufint av Eide

Stortingssalen var i starten tom da den såkalte interpellasjonen fra Eide startet tirsdag. På galleriet satt biskop emeritus Tor B. Jørgensen som observatør. Han har tidligere ment at politiet brøt retningslinjene for kirkeasyl da de hentet ut en afghansk familie fra frimenigheten Nytt livs lokaler.

Etterhvert dukket Frps representanter Himanshu Gulati og Jon Helgheim opp. De reagerte på det de oppfattet var Eides premiss.

– Det er ufint av Eide å spekulere i andre motiver. Det var kun politifaglig grunnlag for maktbruk, ikke noen rasistiske motiver eller noe slikt, sier Helgheim.

Han mener at familien ble hentet fra et religiøst forsamlingshus fordi politiet har konkludert med at det ikke var snakk om ordinært kirkeasyl, og at de som politikere må forholde seg til det.

Skal vurderes av Sepo

– Jeg har respekt for at Eide mener maktbruken ikke bør være uproporsjonal, men dette mener jeg var ufine spekulasjoner. Det er politiets jobb å iverksette lover og lovlig fatta vedtak, og hvis de går over streken er det en sak for politiets spesialenhet, sier Gulati.

– Jeg har ikke sagt noe om rasisme eller politiske motiver. Jeg har sagt at vi skal unngå utvikling av miljøer som legitimerer unødig maktbruk i politiet, svarer Eide de to.

Spesialenheten (Sepo) skal vurdere politiets oppførsel både i situasjonen på Fitjar og i en annen situasjon der de hentet ut en familie fra et asylmottak. I begge tilfeller er det kommet klager på framferden.

LES OGSÅ: Politiet vil pågripe asylbarn mer varsomt

Ikke grunnlag

Wara understreker at han ikke kan uttale seg om disse enkeltsakene og peker på at sakene er til vurdering hos spesialenheten.

– Har ikke myndighetene og justisministeren et ansvar for å sikre at politiet ikke oppfører seg i strid med lovverk, instrukser og generell rettsfølelse?

– Jo. Men da må du ha et grunnlag for å si at de ikke gjør det. Det mangler i denne saken, sier Wara.

LES OGSÅ: Menighet anmelder politiet etter kirkeasyl-pågripelse

– Har asylsøkere med avslag dårligere rettsvern enn andre?

– Nei. Rettsvernet kommer inn i selve asylsaken. Det er ivaretatt ved at de har mange muligheter til å anke hvis de får avslag. Om avslaget opprettholdes, må de ut. Da har politiet en rekke virkemidler til rådighet for å pågripe familien, hvilke de bruker varierer fra gang til gang.

– Hvordan tolker regjeringen det som står i instruksen til politiet om at maktbruk skal være proporsjonal?

– At det er maktbruk som er nødvendig for at ting skal skje på en betryggende og sikker måte for alle involverte, sier Wara.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter