Nyheter

5,4 bistandsmilliarder til flyktningene

I regjeringens ekstrabudsjett for flyktninger økes den såkalte ODA-andelen til hele 5,4 milliarder kroner.

Etter det Vårt Land forstår vil også bistandsmålet BNI øke – og det er nettopp fordi andelen flyktningmidler som kan ligge på bistandsbudsjettet øker dramatisk.

Regjeringen presenterer det fulle og hele tilleggsbudsjettet for den nye flyktningssituasjonen på en pressekonferanse nå i formiddag.

De siste dagene har det kommet lekkasjer om at så mye som 4,5 milliarder bistandskroner kan bli omfordelt til hjemlige flyktningtiltak. Dette er «lovlige» metoder – og såkalt ODA-godkjent.

LES MER: – Allerede før budsjettforhandlingene er i gang, har KrF provosert sin samarbeidspartner kraftig, skriver Berit Aalborg

Målløs opposisjon

Nå kan det vise seg at anslagsvis 3,5 milliarder kommer på toppen av endringene på 1,9 milliarder i det opprinnelige statsbudsjettet. Dermed snus altså en rekordsum av bistandskroner fra klassiske typer hjelp til heller å ta i mot flyktninger.

Spesielt KrF-toppene var torsdag overrasket over størrelsen på tallet. Under pressekonferansen de holdt om eget budsjettalternativ, ville de helst ikke kommentere tallstørrelsen før den var fremmet av regjeringen selv.

Solbergs reviderte

En akutt økende strøm av mennesker på flukt til Norge, gjorde høstens statsbudsjett for gammelt i da det ble lagt frem 7. oktober. Statsministeren varslet derfor et tillegg.

Bistandsbudsjettet til de blåblå for 2016 var opprinnelig på rekordhøye 33,6 milliarder kroner. Høyre og Frp sto sammen om å la utgiftene utgjøre «idealmålet» 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI).

LES MER: Nordmenn vil ikke kutte velferd for å hjelpe flyktninger

Reaksjoner

Likevel vakte flyttingen av midler fra en type bistand til godkjente, hjemlige flyktningtiltak reaksjoner. 14 generalsekretærer i 14 frivillige hjelpeorganisasjoner hevdet at regjeringen sendte regningen for Syria-krigen til noen av verdens fattigste

Det var nemlig avsatt 1,9 milliarder til å dekke kostnadene til mottak av flyktninger i Norge. Det utgjorde en økning på 13,5 prosent i forhold til 2015-budsjettet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Sivilsamfunn

Forslaget innebar at mindre midler ville gå til tradisjonell, langsiktigbistand til fattige land. Blant annet ble støtten til sivilsamfunn i utviklingsland redusert med 15 prosent til 1,8 milliarder - mindre enn det som skal brukes på flyktninger i Norge.

Den såkalte overgangsbistanden, som er øremerket land som trenger hjelp til gjenreising etter konflikt, kuttes ut helt.

Aylkostnad på inntil 85 milliarder

Regjeringen anslår at asyltilstrømningen til Norge kan komme til å koste inntil 85 milliarder kroner de neste seks årene, etter det NTB erfarer.

Tidligere fredag meldte NRK at kostnaden ville bli på over 70 milliarder de neste seks årene, men dette anslaget er etter alt å dømme for lavt, får NTB opplyst.

Den økte asylkostnaden for neste år vil være 9,5 milliarder kroner, etter det NTB erfarer.

Regjeringen legger fredag fram sitt såkalte tillegg til neste års statsbudsjett. Tillegget handler om hvordan asyltilstrømningen skal håndteres i 2016 og årene etter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter