Religion

3.000 drept for sin kristne tro

Rundt 3.000 kristne ble i fjor drept fordi de bekjente seg til kristen tro, ifølge Åpne Dører. Tallet er betydelig lavere enn andre kilder oppgir.

Nok en gang topper Nord-Korea den årlige listen fra organisasjonen Åpne Dører om hvor forfølgelsen av kristne er verst. Kim Jong-uns regime anser ifølge rapporten kristne som fiendtlige samfunnselementer som må utryddes:

«Kristne som blir avslørt, deporteres til arbeidsleirer som politisk kriminelle, eller drepes på stedet», heter det i kapittelet om Nord-Korea.

Økt forfølgelse av kristne

– Vår oversikt tyder på at forfølgelse av kristne er økende, både når det gjelder antall land og hvor sterkt press kristne i mange land utsettes for. Vi ser en forverring i mange muslimske land, men også i land som India og Nepal der hindunasjonalismen er på frammarsj, sier faglig leder Stig Magne Heitmann i Åpne Dører.

Afghanistan og Somalia følger på de neste plassene. Av de 10 landene mer mest ekstrem forfølgelse av kristne, er ni muslimske. Eneste unntak er Eritrea på 6. plass, der rundt halvparten av befolkningen er kristne.

LES MER: 'Kristne oftere direkte mål'

3.000 kristne drept for sin tro

Åpne Dører mener å kunne dokumentere at 3.066 mennesker ble drept i fjor som direkte følge av at de er kristne ved å bekjenne seg til troen på Kristus som verdens frelser.

Det er en betydelig økning fra 2016, da rundt 1.200 kristne ble drept på grunn av sin tro, men godt under halvparten av nivået på 7.100 drepte i 2015.

Grunnen til svingningene de siste par årene finner vi langt på vei i Nigeria, der islamistene i Boko Haram drepte særlig mange i 2015. Økningen fra 2016 til 2017 skyldes delvis en opptrapping av angrep på kristne i Nigerias midtmelte, utført av Fulani-nomader. Rapporter betegner dette som etnisk rensing basert på religiøs tilhørighet.

LES MER: Nordkysten av Sinai-halvøya tømmes for kristne

Sterkt motstridende tall

3.000 drepte er langt lavere enn andre anslag. I april i fjor rapporterte amerikanske Fox News at det i gjennomsnitt var «90.000 kristne martyrer årlig» i tiårsperioden 2005–2015, basert på en rapport fra The Center for the Study of Global Christianity.

– Åpne Dører teller kun de som drepes utelukkende for sin kristne tro. Vi holder drepte i krigshandlinger utenfor, forklarer Heitmann.

Totalt anslår Åpne Dører at rundt 215 millioner kristne i verden opplever det et høyt nivå av forfølgelse på grunn av sin kristne tro.

LES MER: Kristne i Pakistan rammes hardt

Nye land på listen

Åpne Dørers liste har flere nye land inne blant de femti der forfølgelsen er verst:

• Nepal (64 poeng, 25.-plass på listen). En sterk, religiøs nasjonalisme vinner terreng. Hinduradikale har blitt mer aktive i å legge press på kristne og å utøve vold.

• Aserbajdsjan (57 poeng, nummer 45). Med økt tilgang til informasjon om for eksempel politiraid og arrestasjoner har Aserbajdsjan fått høyere skår.

• Libya (86 poeng, nummer 7) og India (81 poeng, 11.-plass på listen) har begge en økning på 8 poeng.

Ikke bare drap eller fengsel

I rapporten påpeker Åpne Dører at forfølgelse ikke alltid betyr drap eller lange fengselsstraffer:

Maldivene er et godt eksempel. Landet er nummer 13 på listen med 78 poeng. Selv om det er få rapporterte hendelser om vold i dette ferieparadiset, viser undersøkelser at presset mot de kristne når et maksimalt høyt nivå.

– Det er ikke mulig å arrangere noen kristne møter. Selv utenlandske kristne vegrer seg for å organisere kristne samlinger fordi de frykter fiendtlige reaksjoner, sier Frans Veerman, direktør i Åpne Dørers World Watch forskningsteam.

LES MER: Strammer grepet om troende

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion