Control-behov

Janet Jacksons suksessrike Control er et slikt album som bidro til å forandre lyden­ av popen da det kom i 1986. At det også makter å tematisere det uskyldsrene og unge og overgangen til voksenerfaring og nye ­bestemmelser, er med på å sikre det klassikerstatusen.

Vi får inderlig håpe at innholdet i fortsatt representerer noen langt på vei tidløse aspekter ved det å være ung voksen, skriver Ole Johannes Åleskjær om Janet Jacksons tredjealbum fra 1986.
Publisert Sist oppdatert

Det var jo vanskelig å tro sine egne øyne. Vi sto parkert i sola utenfor fotoforretningen på Løken i Høland en gang på 80-tallet, og satt og ventet. Omsider kom pappa ut igjen, med den avlange, gule konvolutten med Kodak-logoen godt synlig i hendene, allerede på vei til å åpne den, i det butikkdøra slo igjen bak ham. Han gikk over plassen, løst i retning av oss, mens han dro opp bildebunken og begynte å fordype seg i ­materialet som fantes der.

Dypt inne i gjensynsglede og egne minner så vi at han, mens han fortsatte å se på bildene, med den ledige hånda åpnet opp bildøra på bilen som sto foran oss, og uten å oppdage feilen, satte beinet inn i en bil som ikke var hans egen, på vei til å dumpe ned i forsetet der framme. Jeg lurer fortsatt på hvordan han følte det da han oppdaget tabben.

Det går ikke an å legge skjul på det. Det er aldeles strålende tider for gjenopplevelse av musikk med alle disse reissue-utgivelsene som kommer i en uavbrutt strøm om dagen. For første gang er denne måneden Janet Jacksons plate Control: The Remixes (1986) gjort tilgjengelig digitalt, og om bare et par uker kommer selve moderalbumet, det millionselgende Control, ut i en forseggjort vinylutgave. Jackson spiller for øvrig også på den store Glastonbury-festivalen i sommer.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP