Hvordan kan vi være morgendagens kirke?
FREMTIDEN: I kirkeloven står det faktisk at «menighetsrådenes oppgave er å vekke og bevare det kristne livet i sognet». Det er mye mer enn markedsføring og promotering av et budskap. Det dreier seg om frelse, forsoning og om Jesu seier over døden.
BISKOP EMERITUS: Per Arne Dahl har lest Peter Halldorfs bok Morgondagens kristendom. Det har fått ham til å spørre hvordan vi i Norge kan bygge morgendagens kirke.
Erlend Berge
Den tsjekkiske teologen og filosofen Tomas Halik fylte nylig 76 år. Han var personlig rådgiver for president Vaclav Havel i hans skjebnetid som president i 1989, og ble også utnevnt av pave Johannes Paul II til det pavelige rådet for dialog med ikke-troende. I 2009 fikk han tittelen monsignore, og hans bøker har nådd langt utenfor den etablerte kirken.
I sin siste bok på engelsk, som kom våren 2024 med tittelen The Afternoon of Christianity, the courage to change, reflekterer han over kirkens krise i dag. Det er denne boken Peter Halldorf oppdaget og reflekterte over i sin nye bok, Morgondagens kristendom.
Halldorf inviterer oss med inn i det Tomas Halik opplever som kirkens krise i dag. Vi blir tatt med inn i de tomme og stengte kirkene under pandemien i årene fra 2020, en situasjon som Halik opplever som et profetisk faresignal: «Slik kan kirkens virkelighet i verden bli om den ikke gjennomgår en radikal forandring.»