Verdidebatt

Kirken ber om vår tilgivelse – har de ikke tatt nok?

LHBT: Vi anbefaler biskopene å skrote planene om flere tomme ord fra prekestolen. I stedet kan de sette seg ned med dem det angår, komme frem til konkrete tiltak, og sørge for at de kan gjennomføres økonomisk.

Sommeren 2022 åpnet Den norske kirkes øverste leder, preses Olav Fykse Tveit, utstillingen «Queer Spirit» på Stiklestad. Gjennom åpningsuken deltok også kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Oslo Bispedømmeråd Gard Realf Sandaker-Nielsen, og biskop i Nidaros Herborg Finnset.

Utstillingen beveget over 30.000 publikummere med skeive kunstneres fremstilling av tro, tvil og spiritualitet. Gjennom kunsten skapte vi dialog mellom skeive og ikke-skeive, og mellom unge og gamle. Kunst vekker følelser, undring og endring av holdninger.

Er det noe vi ikke trenger, er det nok en kjolekledd geistlig som sier unnskyld fra en prekestol

Systematisk undertrykkelse

Den beveget også preses og kirkerådsleder nok til å invitere til et dialogmøte med alle de skeive organisasjonene. Temaet var hva kirken skulle gjøre for å komme videre i forsoningsarbeidet, etter å ha vært en av de verste skadevolderne mot skeive i mange tiår.

Kirken fikk mange gode forslag til konkrete tiltak, men ett råd var unisont fra hele den skeive bevegelsen: Er det noe vi ikke trenger, er det nok en kjolekledd geistlig som sier unnskyld fra en prekestol.

Å si unnskyld er å be om tilgivelse. Det har først og fremst betydning for den som sier det. Gjennom årelang, systematisk undertrykkelse og regelrette overgrep har kirken tatt nok fra de skeive: Friheten til å være dem vi er. Selvrespekt og lysten til å leve – dokumentaren «B.E. – skitne, syndige meg» fortalte historien om Bjørn Erik som ikke orket mer. Kirken har tatt mange som Bjørn Erik fra oss. Nå vil de også ta tilgivelsen vår.

Må slutte å ta

Vi anbefaler biskopene å skrote planene om flere tomme ord fra prekestolen, sette seg ned sammen med dem det angår, komme frem til konkrete handlinger og tiltak, og sørge for at de kan gjennomføres økonomisk. Kirken må slutte å ta, og begynne å gi.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt