I min fars hus er det mange «gutteromsmusikere»

KIRKEMUSIKK: Vi må lytte til behovet i menighetene og lage utdannelser der studentene både kan velge en spissing inn mot klassisk eller en mer gehørbasert tradisjon.

KIRKEMUSIKK: Vi som utdanner kantorer og andre kirkemusikere må i større grad gjenspeile behovet som er i menighetene. Samtidig må vi med frimodighet løfte frem den fantastiske musikktradisjonen som er i kirken. Det handler ikke om at vi skal snu «kappen etter vinden» og hive oss på alle nye musikktrender, skriver Ole Kristian Kogstad og Ole Fredrik Norbye.
Publisert Sist oppdatert

Takk til Thor Isachsen i Creo for å løfte frem et viktig tema – nemlig kvalitet på kirkemusikken. Creo er bekymret for at «gutteromsmusikere» skviser ut utdannede kirkemusikere på grunn av lønn.

Problemet bunner nok dessverre i at en kirkemusikkutdannelse i seg selv ikke er en garanti for at menigheten får det de trenger ønsker. Og dette er noe vi utdanningsinstitusjoner må ta på alvor.

NLA Høgskolen er den eneste kirkemusikkutdannelsen i Norge som tilbyr utdanning også innen «rytmisk musikk». Vi får ukentlig henvendelser fra menigheter som lurer på om vi har kandidater til dem. De ønsker musikere som behersker liturgisk orgelspill, men også kan spille besifring, lære en låt uten noter og lede et gospelkor. I tillegg spiller studentene piano i band, instruerer andre musikere i samspill og lærer både hammond- og kirkeorgel. Våre studenter får også ledelsesfag, slik Leif Ingvald Skaug trekker frem er en stor fordel i musikalske prosjekter. Utfordringen i dag er at mange utdannelser i kirkemusikk ikke innfrir disse behovene for kompetanse. Kirkemusikerrollen har endret seg mye de siste 15 årene - da må vi som utdanning også gjøre det.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS