Verdidebatt

«Tør du å se mennesket bak tallet?›

BLACK FRIDAY: Tør du å se jenta som syr og gutten som høster bomull inn i øynene? Tiden de skulle brukt på skolen, bruker de på åkeren. Tiden de skulle lekt, bruker de på fabrikken.

Det skjer i år igjen – innboksen fylles av nyhetsbrev og reklame som lokker med Black Friday og Black week-tilbud. Når den digitale reklamebunken hoper seg opp og frister deg til å kjøpe mer enn du trenger er det viktig å bruke hodet.

.

Uetisk handel

Årlig bruker vi nordmenn til sammen 145 milliarder på netthandel og i løpet av livet kommer du til å kjøpe 1.200 kilo klær. Det er dobbelt så mye som i 1987. Klærne har blitt billigere, fordi de produseres i lavkostland. Gjentagende rapporter og dokumentarer har vist at gode arbeidsforhold er fremmedord der.

Hvis du kjøper en t-skjorte til 100 kroner, går kun 50 øre til syeren. Det er en halv prosent til den som sydde t-skjorta. Bonden som har sådd og høstet bomullen, sitter igjen med 4 øre. I Norge hadde det aldri blitt godtatt om den som lagde en vare bare skulle få 4 promille av prisen den ble solgt for. Når det gjelder andre enn oss selv, godtar vi det.

Barnearbeid

Tør du å se jenta som syr og gutten som høster bomull inn i øynene? Tiden de skulle brukt på skolen, bruker de på åkeren. Tiden de skulle lekt, bruker de på fabrikken. Lufta de puster inn er tung og forurenset. Lønna de skulle tjent ligger igjen i Norge. Og vannet som de skulle drukket, er fylt med tungmetaller og kjemikalier fra klesproduksjon. I dag finnes 152 millioner barn som opplever dette. De jobber på fabrikker, i gruver og på åkeren. Tør du å se dem i øynene? Tør du å se skjebnene bak prisen på varene du kjøper? Tør du å se menneskene bak tallet?

Det er så mye du kan gjøre: Alltid reparer, før man kjøper nytt. Alltid kjøp brukt eller kjøp kvalitet. Og hvis du denne uka kommer over en latterlig billig vare, skjuler nok prisen en tragisk skjebne. Handle med hodet og handle med hjertet og aldri glem mennesket bak prisen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt