Bonden, Tønnessen og Moxnes stiller spørsmål om hva det vil si å være folkekirke. Det er «nødvendig å løfte opp de visjonene vi har om å være kirke for folk flest» (VL 3. oktober). Viktige spørsmål, om sammenhengen mellom søndagsgudstjenesten og livsritualene, om å «bygge flerreligiøse fellesskap lokalt», «nytt perspektiv på diakonien», om klima, natur og krig, om «beskyttelse» for LHBT-befolkningen. Men ikke ett ord om innhold i forkynnelsen!
Er det ikke på tide å se nøyere på hva kirken er satt til å forkynne? Kan det være en sammenheng mellom forkynnelsen og den manglende oppslutning eller «begeistring» over kirken. Paulus advarte mot «et annet evangelium», at noen «forvirrer» de troende og «forvrenger Kristi evangelium» (Gal 1). Hva gagner det folk flest med nye strukturer, hvis budskapet er et forvrengt evangelium?
En avsporende dogme
Det finnes en annen historisk sett mer tekstnær måte å se det bibelske budskap på enn det som er rådende i dag. Gjennom Vårt Lands spalter fikk jeg våren 2021 anledning til å utveksle synspunkter på dogmet at «Jesus døde for våre synder». Dogmet er en avsporing fra eller «forvrengning» av det opprinnelige budskapet. Debatten som fulgte er utgangspunkt for en bok jeg selv nettopp har utgitt (Solens forlag 2022), et alternativ til «Folkekirke for folk flest» som det henvises til?
Kristen tro handler for meg om å bli mer våken og til stede i verden, åpne for mer bevissthet, og skape en bedre verden. Tanken at Jesus «døde for våre synder» har jeg ut fra et utsagn av Jesus, forstått som en kollektiv «tvangstanke» (nødvendig traumebearbeiding). Tanken kan ha oppstått som en konsekvens av mordet på ham, Guds sønn, «Den opplyste» (se Mark 3,29, gresk tekst, ikke norsk oversettelse). Tanken er en arv fra oldkirken (2.-4. århundre), middelalderen og reformasjonen, ikke fra Bibelen. Jesus vekker og kaller til våkenhet. Kaller ut av jegbevissthetens søvn, ut av egoets og rasjonalitetens snevre forståelse. Han kom for å frigjøre menneskets guddommelighet. «Får Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri» (Joh 8,36).
Kristen tro handler for meg om å bli mer våken og til stede i verden, åpne for mer bevissthet, og skape en bedre verden
Vi er ikke ferdig utviklet
Skapelsen pågår uavbrutt og vi mennesker står midt i evolusjonen. Vi er ikke ferdig utviklet. Stadig nye områder i vårt indre utfolder seg, over århundrene. Det vi kaller «jegbevissthet» (blant annet rasjonalitet og grensesetting, men også uvitenhet, aggresjon og grådighet) er ett skritt på den reisen.
Men jegets oppfatning av virkeligheten er, som Paulus sier, som en «rus» eller «søvn». Vi ser ikke virkeligheten slik den er, tar kortsiktige og gale valg. «Det gode som jeg vil, gjør jeg ikke, og det onde som jeg ikke vil, gjør jeg» (Rom 7), er en presis beskrivelse av mennesket på jegbevissthetens nivå. Intensjonen og ønsket kan være det «gode», men begrenset innsikt gjør at resultatet blir det «onde». Vi ser ikke rundt neste sving. Slik er det for enkeltmennesket, for kirken, for politikerne og «folk flest».
Tvangstanken at «Jesus døde for våre synder» kan skade og begrense, trengs ikke lenger i forkynnelse, ritualer, salmer og kirkekunst
Det trengs en fornyelse av det kristne budskap,
Det er mer der enn det som har vært forkynt. Paulus er den klareste tolker av Jesus-hendelsen: «En visdom som ingen av verdens herskere har kjent til». Utsagnet har fortsatt gyldighet. Jesus vekket gjennom ord og handling og viste den sanne vei til livet. Veien er å «korsfeste» egoet, som Paulus sier. Ikke undertrykke men sette egoet på rett plass, ikke la livet styres av dets begrensede bevissthet. I stedet åpne for et dypere nivå, «gudsbevissthet», «Kristus-bevissthet» eller hvordan en vil betegne det dypeste i seg selv. Jesus tilrettela for indre forvandling (jfr. 2. Kor 3,18), utfordret til å være «jordens salt og verdens lys», og pekte på den indre guddommelige kilde i hvert menneske, «Verdens frelser».
Det trengs en fornyelse av det kristne budskap, visdommen må komme klarere fram. Tvangstanken at «Jesus døde for våre synder» kan skade og begrense, trengs ikke lenger i forkynnelse, ritualer, salmer og kirkekunst. «Kristus lever i meg» (Gal 2) eller «gudsriket er inni dere» (Luk 17) må framheves som det sanne evangelium. Da kan kirken bli «for folk flest».
[ Kultur Nå forsvinner «hedninger» fra Bibelen - erstattes av mer nøytralt ord ]