Verdidebatt

Dronning Elizabeth – sett fra Kenya

DET BRITISKE IMPERIET: Selv om mange kenyanere er stolte av at Elizabeth ble dronning mens hun var i deres land, peker mange nå på at hun aldri viste noen anger for kolonimaktens grusomheter og undertrykking.

Etter dronning Elizabeth IIs død, tok det ikke lang tid før avtroppende president Uhuru Kenyatta (ny president, William Ruto, ble innsatt tirsdag 13. september) erklærte fire dagers landesorg i Kenya. Han hyllet dronningen for troskap og utholdenhet i sin tjeneste for folket.

Mange har fått med seg dronning Elizabeths spesielle forhold til Kenya. Hun og prins Phillip kom til sin residens Sagana Lodge, en gave til henne fra kolonien, 6. februar 1952 etter å ha bodd en natt på Treetop Hotel, da hun fikk vite om farens død. Mange kenyanere forteller stolt om prinsessen som over natten ble dronning mens hun oppholdt seg i deres land.

Selv bodde jeg i Kenya i årene 1997-2005, og fikk merke at denne romantiske og dramatiske historien var betydningsfull for mange. Men like ofte fikk jeg høre om det som frembrakte sinne hos folk flest.

12.05.22 Øyvind Åsland går av som generalsekretær.

Ble umiddelbart ansvarlig – viste ingen anger

For det er langt fra bare stolthet og gjensidig beundring i relasjonen mellom den avdøde dronningen og folket i Kenya. Landet var under britisk innflytelse fra 1880 årene – etter Berlin-konferansen da kolonimaktene delte Afrika mellom seg, og ble offisiell koloni fra 1920 og fram til uavhengighet og opprettelsen av republikken Kenya i 1963. Da det britiske kolonistyret ga fra seg makten, var det frihetskjemperen Jomo Kenyatta, far til nylig avgåtte Uhuru, som ble president.

Da dronning Elizabeth ble innsatt i 1952, var Kenya inne i en svært turbulent periode. Kampen for selvstendighet tiltok i disse årene, og det voldelige Mau-Mau opprøret ble slått ned med brutal hånd av kolonimakten. Unntakstilstand ble innført, og det er godt dokumentert hvordan britene på 50-tallet opprettet konsentrasjonsleirer der de plasserte opptil 150.000 mennesker som ble svært dårlig behandlet. Det finnes utallige historier om fryktelig mishandling og tortur. Over 1000 mennesker ble henrettet. Mange av dem hadde ikke noe med opprøret å gjøre. Den unge dronningen ble altså umiddelbart øverste ansvarlige for noen av de verste grusomheter som er kjent gjennom kolonimaktens historie.

I 2011 ble den britiske stat saksøkt av 5.000 kenyanere som hadde gjennomlevd fangenskap og tortur. De ble av en britisk domstol tilkjent 19,9 millioner pund i erstatning, og daværende utenriksminister William Hague kom med denne uttalelsen: «Den britiske regjeringen erkjenner at kenyanere ble utsatt for tortur og andre former for dårlig behandling i hendene på koloni-administrasjonen. Den britiske regjeringen beklager oppriktig at disse overgrepene fant sted, og at de hindret Kenyas fremgang mot uavhengighet».

Dronningen selv beklaget aldri offentlig noen av de handlingene som ble begått av kolonimakten, og ble fra tid til annen kritisert for dette. Etter hennes død er det mange i Kenya som kommenterer det faktum at hun, som var symbolet på kolonimakten og undertrykkingen av det kenyanske folk, aldri viste noen anger.

Det finnes utallige historier om fryktelig mishandling og tortur. Den unge dronningen ble altså umiddelbart øverste ansvarlige for noen av de verste grusomheter som er kjent gjennom kolonimaktens historie

Men bidro hun også til kolonistatenes frihet?

«Vi må sørge brutalt ærlig», sier spaltist i Daily Nation, doktor Joyce Nyairo som et svar til presidentens fire dagers landesorg. Hun mener det er hyklersk å sørge over dronningens død uten å være ærlig om de overgrepene mot det kenyanske folk hun var ansvarlig for, og den utbyttingen som skjedde systematisk over flere tiår. Det er nå stadig flere som tar til orde for at vi må lytte til de få gjenlevende fra frihetskampen og deres mange etterkommere som nå tar til sosiale media for å fortelle historien til de som ble fengslet, voldtatt og torturert. Det er også på tide, mener doktor Nyairo, at alle verdigjenstander og kulturminner returneres fra det britiske kongehus og de ulike institusjonene i Storbritannia.

Det er nå stadig flere som tar til orde for at vi må lytte til de få gjenlevende fra frihetskampen og deres mange etterkommere som nå tar til sosiale media for å fortelle historien til de som ble fengslet, voldtatt og torturert

På den annen side vil mange hevde at dronningen bidro til at de afrikanske kolonistatene fikk sin frihet. Hun håndterte overgangen fra kolonistyre til selvstendighet med verdighet. Hun reiste svært mye i Samveldelandene, og hevdet selv at det var få, om noen, som hadde reist så mye over hele Afrika. Hun utviklet gode relasjoner til flere afrikanske ledere. Netflix-serien «The Crown» gir mye oppmerksomhet til at hun i 1961 i Ghana danset med tidligere frihetskjemper, da president Kwame Nkrumah, og at dette fikk stor betydning for de landene som fortsatt kjempet for frihet.

Ghana var det første av de afrikanske kolonilandene som fikk sin frihet. Det er tvilsomt om denne dansen fikk så mye å si som filmskaperne vil ha det til, men bildene som gikk verden rundt, ble likevel et symbol på dronningens aksept av at stadig flere nasjoner frigjorde seg fra kolonistyret. Senere utviklet hun et varmt vennskap med Nelson Mandela, som sies å være en av svært få som var dus med dronningen og kalte henne Elizabeth. I det hele hadde hun et tilsynelatende nært og varmt forhold til flere afrikanske ledere.

På den annen side vil mange hevde at dronningen bidro til at de afrikanske kolonistatene fikk sin frihet. Hun håndterte overgangen fra kolonistyre til selvstendighet med verdighet

Dette har utvilsomt dempet kritikken mot dronningen. De fleste av disse lederne ønsket ikke å kritisere henne, simpelthen fordi de likte henne så godt og hadde så stor respekt for henne. Og de sørget for at stemmene som fremførte kritikk ikke fikk mye plass i media. Noen av dem ville nok også hevde at hun faktisk bidro til at kolonilandene fikk frigjøre seg.

Charles vil møte tydeligere krav

Mye tyder på at ting vil endre seg etter dronningens død. Kong Charles vil nok få adskillig tydeligere beskjed om hva som forventes av ham når det gjelder å ta ansvar for fortiden og beklage. Den respekten og kjærligheten som ble vist hans mor, kommer han ikke uten videre til å arve.

Den britiske monarken er også kirkens overhode. Kolonimakt og kirke/misjon var for de fleste to sider av samme sak. Stat og kirke var i et gjensidig avhengighetsforhold. Det finnes mange historier om de hederlige unntakene. Misjonærer som stilte opp for de undertrykte og gjorde en enorm innsats for å beskytte de som opprinnelig eide jorden og landet. Regelen var dessverre at det var vanskelig å skille kirken fra statsmakten. Dette kaster fortsatt skygger over kirke og misjonsvirksomhet i Kenya og andre deler av verden helt frem til i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt