Verdidebatt

Abortlovens innhold er viktig

ABORT: De liberale abortlovene som Løkeland hyller, er skreddersydde for fertilitetsindustrien.

Vårt Land 29. august hevder Mette Løkeland at abortloven ikke påvirker aborttallene. Det er riktig at aborttallene i Norge lenge holdt seg stabile, for å ha sunket noe de siste årene. Men sammenhengen er kompleks og skyldes flere faktorer, inkludert bedre tilgang på prevensjon og «angrepillen».

Aborttallet er høyt

Globalt har det imidlertid vært en kraftig økning i antall aborter fra 56 millioner i 2016 til 73 millioner fem år senere. Når man vet at det fødes cirka 135 millioner barn i verden hvert år, er aborttallet høyt.

De liberale abortlovene er skreddersydde for en milliardindustri der «perfekte» embryoer og fostre dyrkes frem og brukes i surrogati

Når Løkeland hevder at senabortene ikke har øket, er det bare delvis riktig. 18. mars 2019 kunne Dagsavisen fortelle om et historisk antall senaborter etter uke 19.

Løkeland forklarte selv de tallene med at flere velger å bli gravide senere i livet, noe som øker risikoen for sykdommer hos fosteret. Situasjonen er altså ikke så enkel som Løkeland hevder i Vårt Land.

Ola Didrik Saugstad

Jeg er uenig med Løkeland når hun mener at abortlovens ordlyd ikke er viktig. Dagens abortlov har hatt stor påvirking på samfunnsutviklingen og bidratt til en sterkt endret holdning til abort i løpet av drøyt 40 år.

I 1978 dreide diskusjonen seg om kvinnnen selv skulle bestemme om hun ville være gravid eller ikke. I dag er spørsmålet ofte hva slags barn en kvinne ønsker.

Dette eugeniske aspektet ved abort kommer frem i Løkelands argumentasjon, når hun vil satse på levedyktige barn som er ønsket. Når ble det å være ønsket et kriterium på barns menneskeverd?

Et skritt på veien mot å fjerne abortgrensen

De liberale abortlovene som Løkeland hyller, er skreddersydde for fertilitetsindustrien med milliardomsetning, hvor «perfekte» embryoer og fostre dyrkes frem og brukes i surrogatindustrien.

Mette Løkeland argumenterer for å avskaffe nemnder frem til uke 22. Men hva med abort etter den tiden, når fostrene er potensielt levedyktige? Hun har tidligere hevdet (Aftenposten 7. september 2018): «Når det gjelder den nedre grensen for fødsel og øvre grensen for abort, bør ikke den være absolutt. Til dét er situasjonen for ulik for hver og én».

For Løkeland synes derfor kampen for å fjerne nemndene frem til 22 uker, bare å være et skritt på veien mot å fjerne den øvre grensen for abort.

I Norge dreier ikke debatten seg om abort eller ikke, hvis morens liv og helse er truet, slik Løkeland antyder. I mine 40 år som nyfødtlege har jeg aldri opplevet det som en problemstilling.

Hvis nemndene fjernes og det ikke skal være noen øvre abortgrense, hvem skal da veilede kvinnen hvis en medisinsk tilstand foreligger? Hvordan skal man forholde seg til levedyktige barn som overlever en senabort? Kan Løkeland svare på dette?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt