Verdidebatt

Stem nei til fusjon med pinsebevegelsen

DFEF: Det synes ikke å ha sunket inn at 22 menigheter sier et tydelig nei til fusjon, sammenslåing eller noen annen form for kreativ vennskapspakt med pinsebevegelsen.

Det har i fra Misjons- og hjemmeutvalget (MHU) i De Frie Evangeliske Forsamlinger (DFEF) blitt gitt utrykk for begeistring og entusiasme over fusjonsplanene med pinsebevegelsen. Det synes ikke å ha sunket inn at 22 DFEF menigheter som kaller seg «Arendalsgruppen» sier et tydelig nei til fusjon, sammenslåing eller noen annen form for kreativ vennskapspakt som på sikt har fusjon som mål. Det er derimot sterke reaksjoner på både selve fusjonstanken og på prosessen som har vært ført og drevet frem av en gruppe personer i og rundt MHU gjennom 15- 20 år.

Bevegelse av helt frie forsamlinger

Det er viktig å forstå DFEFs identitet og tankegods i et historisk perspektiv. Bevegelsen består av helt frie evangeliske forsamlinger som ikke kan overstyres eller instrueres av noen annen autoritet enn dem selv. Det ble i sin tid opprettet et misjonsutvalg (senere MHU) som skulle være et rådgivende hjelpeorgan som skulle bistå menigheter og personer når det var ønsket.

Når man ser på den rolle som MHU har utøvet under hele fusjonsprosessen, så har den hatt mer form av «ett progressivt maktorgan». MHU har de siste årene faktisk «demontert» bevegelsens funksjoner i tur og orden. Det kan nevnes: DFEF ungdomsorganisasjon er slått sammen med Pinsebevegelsen, DFEFs bibelskole Smyrna er integrert med pinsevennenes bibelskole. Predikantkonferansen er avskaffet, misjonskonferansen (stevnet) er lagt ned. Vårt eget blad, Det gode budskap, er borte, det som var selve limet i bevegelsen, og som knyttet forsamlingene sammen og styrket våre bånd.

Ja, dette er nok den alvorligste trussel mot vår bevegelse noensinne

—  Terje Bilet

Familie og venner er delt

I begynnelsen av prosessen ble det uttrykkelig hevdet at det ikke var snakk om sammenslåing, men kun samarbeid. Noen kritiske røster hevdet å være i tvil om det virkelig bare var samarbeid. Det ble da fra MHUs side hevdet med indignasjon og styrke at man ikke kom med ukorrekte opplysninger. Vi kjenner i dag verdien av MHUs utsagn.

Det ble på landsmøtet i 2019 uttalt av en debattant etter avstemningen at splittelsen er et faktum. Ja, dette er nok den alvorligste trussel mot vår bevegelse noensinne. I tillegg til 22 nei-menigheter finnes det betydelige nei-mindretall i alle de andre menighetene. Familie og venner er delt, og vonde spenninger kaster skygger i menighetene.

Stem nei

Det er på sin plass å nevne at ja til fusjon på landsmøtet i 2022 i henhold til vedtektene skal utløse uravstemning i alle menighetene. Jeg fornemmer at fusjonstonen dempes i betydelig grad, og at det etterhvert nærmest bare er snakk om en vennskapspakt og derfor ikke er behov for uravstemning. Dersom det er slik, hvilken mening har da utsagnet: Stiftelsen og MHU skal i ettertid «vare til det juridisk og praktisk ikke lenger har noen funksjon.» Fritt oversatt: Legges ned når tiden er moden. NB! Dette ser ut som en langsiktig styrt avvikling av DFEF.

Arendalsgruppen ber alle i bevegelsen å stemme nei.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt