Verdidebatt

The Send pynter på skammen

THE SEND: Det nye karismatiske kirkelivs alvorligste problem er dette: Legitimering ved midlertidig «pynt» – pragmatisk likegyldighet, lettvint overseelse, private interesser og egne fordeler.

Det evangeliske gigantarrangementet The Send på Telenor Arena i Oslo 25. juni, er basert på deltagelse fra nesten 30 norske kristne organisasjoner. Den USA-baserte arrangøren har en profil og praksis som «vanlige» kristne i Norge ofte tar avstand fra. Blant de flere tusen påmeldte deltakerne er det nå også flere som sier at de misliker den ekstremisme som flere kritikere har påpekt, også her i Vårt Land.

Oslo-lederne har tydeligvis tatt hensyn til disse reaksjoner, og har nå pyntet på programmet ved å fjerne en av de mest ekstreme USA-talerne, Todd White, fra talerlisten, og den verdenskjente karismatiske dødeoppvekkeren Daniel Kolenda nevnes stadig sjeldnere som trekkplaster.

Legitimering kan være en alvorlig synd

Men om det her tas modererende hensyn til det norske publikum, overser de norske medarrangører at stevnet på Telenor Arena vil bli omtalt i The Sends verdensomfattende nettverk, som en ny bekreftelse på betydningen av deres internasjonale strategi. Men uansett hva de lokale deltakere måtte bli konfrontert med av advarsler, fremhever støttespillerne likevel de positive effekter for familien og ungdommen, og mener at den norske nedtoningen av åndelige utskeielser gjør det rimelig å overse betydningen av kritikernes protester.

Og nettopp der er vi ved det nye karismatiske kirkelivs alvorligste problem: Legitimering ved midlertidig «pynt» – pragmatisk likegyldighet, lettvint overseelse, private interesser og egne fordeler. Av slike grunner har vi sett ekstreme miljøer blomstre opp, barn og unge skremmes eller lokkes til skjebnevalg, lommebøker tømmes, utbrytere havner i ensomhet, isolasjon og psykoterapi. Legitimering kan være en alvorlig synd.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt