Verdidebatt

En kunnskap vi ikke har råd til å skjule

VITENSKAP: Intelligent design bidrar med viktig kunnskap om vår eksistens, men akademia i Vesten stenger likevel dørene. Vi i BioCosmos mener dette er kunnskap vi ikke har råd til å skjule for fremtidens studenter.

I forbindelse med omtalen som undertegnede og BioCosmos Africa har fått i Vårt Land, ønsker jeg å si noen ord om hva BioCosmos er opptatt av.

Moderne fysikk og kosmologi viser oss nemlig et univers som er så balansert og fininnstilt at det er i stand til å opprettholde liv.

KRISTIANSAND 20060914
Skipsreder Einar Rasmussen.
Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIX

De hårfine balansene

Et eksempel på dette er at forholdet mellom den elektromagnetiske kraftkonstanten og gravitasjonskonstanten må være omhyggelig balansert. En ørliten økning av dette forholdstallet ville ført til at bare små stjerner kunne eksistere – mens en tilsvarende minsking ville ført til at bare store stjerner kunne eksistere. Det er nødvendig å ha både store og små stjerner i universet. De store stjernene produserer de tyngre grunnstoffene i sine kjernefysiske ovner. Men det er bare de små, som vår sol, som brenner lenge nok til å kunne opprettholde liv på en planet.

Fysikeren Paul Davies illustrerer dette slik: Den nøyaktigheten vi her snakker om tilsvarer nøyaktigheten en skarpskytter vil trenge for å kunne treffe en mynt på den andre siden av universet, tjue milliarder lysår borte. Han kommenterer dette slik: «Det synes som om noen har finstemt naturens tall for å lage universet. Inntrykket av design er overveldende.»

Tilsvarende gjelder for vårt eget solsystem og vår egen jord. Det finnes en rekke parametre som må være akkurat det de er for at liv skal være mulig på jorden, slik som tyngdekraften, avstanden fra jorda til sola, temperaturen på jordoverflaten, atmosfære med rett gassblanding, jordas rotasjonshastighet, jordas helning, månens størrelse og avstanden til månen. Det er bare en ørliten sannsynlighet for at en planet som vår jord skal kunne eksistere.

Evolusjon er ikke en sannhet

Så over fra den ikke-levende til den levende verden. Richard Dawkins, som er blant de mest sentrale navn i ny-darwinismen, uttalte i 1991 i Royal Institution Christmas Lecture: «Levende organismer [...] ser ut som om de er planlagt, de gir et overveldende inntrykk av design». Men hvorfor ikke si at når organismer ser ut til å være planlagt, så er det fordi de er planlagt? Svaret til ny-darwinistene er at den tilsynelatende designen etter deres oppfatning er illusorisk. Det som gjelder er evolusjon.

Evolusjon er ikke en sannhet, det er en hypotese.

—  Einar Johan Rasmussen

Men evolusjon er ikke en sannhet, det er en hypotese. Den kan innen visse grenser forklare fakta bedre enn noen annen hypotese (til det dukker opp en ny hypotese som kan forklare enda flere fakta med enda færre antagelser).

Mikroevolusjon og makroevolusjon blir ofte brukt til å skjelne mellom evolusjon innen og over de særskilte livsformer. Mikroevolusjon, med basis i mutasjoner og naturlig seleksjon er det en rekke eksempler på. Om makroevolusjon sier astrofysikeren Paul Wesson: «Store evolusjonære sprang er ikke skikkelig forstått. Dette har aldri blitt observert [...]. Det finnes ingen god fossil dokumentasjon av slike sprang.»

Mens jeg har skrevet denne kronikken har jeg for øvrig hatt god nytte av John C. Lennox Guds undergang. Har naturvitenskapen begravd Gud?, som er utgitt med støtte fra BioCosmos.

BioCosmos formidler ny kunnskap

BioCosmos er en formidler av vitenskap, særlig innenfor fagfeltene astrofysikk og biologi. BioCosmos utfører ikke selv forskning, men styreleder i BioCosmos, professor Steinar Thorvaldsen, som er dr.scient. i bioinformatikk, har sammen med professor Ola Høssjer publisert vitenskapelige artikler der de påviser at biologien er finstemt på samme måte som i fysikken og astrofysikken, og at dette ligger langt utenfor sannsynlighetene for de darwinistiske systemene.

Tradisjonelle biologer har ofte ikke oppdatert seg på hva som skjer innen de nye fagfeltene bioinformatikk og biomimikk

—  Einar Johan Rasmussen

Intelligent design kommer her med ny kunnskap, der kunnskapshullene fylles med informasjon. Tradisjonelle biologer har ofte ikke oppdatert seg på hva som skjer innen de nye fagfeltene bioinformatikk og biomimikk. På nanonivå oppdages nemlig en hel verden av grensesprengende «nanoteknologi». Den levende naturen har fiks ferdig implementert CO₂-fangst, vannrensing, propeller, kløtsjer, flyvningskunst og interkontinental navigasjon.

Mange av våre egne patentregistre viser seg å inneholde rene kopier av de innovasjonene vi finner i naturen. Derfor begynner noe av industrien å skifte fokus over mot det som går under navnet biomimikk, og som handler om naturens innovasjonskunst. Darwin gjorde noen viktige oppdagelser, men naturen har mye mer på lager. Dette er kunnskap vi ikke har råd til å skjule for fremtidens elever og studenter.

Mer åpenhet i Afrika

Akademia i så å si hele Vesten lener seg mer og mer mot et ateistisk livssyn eller verdensbilde. BioCosmos har et teistisk, mer presist et kristent verdensbilde. Det gjør at inngangen til vestlig akademia blir mer og mer stengt for oss.

Som jeg uttalte i et intervju nylig er det mye mer åpenhet for oss i Afrika. I stedet for å møte en lukket dør, går vi der hvor vi finner en åpen dør. Dette har altså ingenting å gjøre med det Dag O. Hessen omtaler som lavere kunnskaps- og utdanningsnivå i Afrika (VL, 18.2.22). Jeg skjønner ærlig talt ikke at han kan få seg til å si noe sånt.

Hessen mener en god sammenlikning med BioCosmos Africa vil være klimafornektere som satser på å spre et slikt budskap i Afrika, i håp om å få gjennomslag for dette tankegodset der. Hvordan skal en egentlig kommentere dette? Det må vel bli at når utgangspunktet er galest blir resultatet mest originalt.



Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt