Verdidebatt

Kristne influensere med dårlig påvirkningskraft

SOSIALE MEDIER: Kristenkonservative influensere mener selv de sprer Guds ord. Men det er grunn til å tenke at de tvert imot bygger opp under fordommer som skader folks forståelse av hva kristendom er.

Hele livet har jeg definert meg som kristen og trodd på Gud. Jeg har fått mange fantastiske opplevelser gjennom troen min, alt fra å delta på leirer og arrangementer som barn, til å være ansvarlig for sikkerheten på en ungdomsfestival. Troen har med andre ord gitt meg noen av mine beste minner hittil i livet, men den har også gjentatte ganger de siste årene, blitt en kilde til mye vondt.

Det mest krevende har vært å gjentatte ganger måtte forsvare og forklare meg overfor både venner og fremmede – at jeg tenker like selvstendig som dem, selv om jeg tror på en Gud og har en hellig bok. Spørsmål jeg oftest blir konfrontert med som ung kristen, er om jeg fordømmer homofili eller om jeg er imot Palestina?

Håvard Røgeberg Magelssen

Kristen-konservative influensere

Hyppighetene av disse spørsmålene har økt de siste årene. Jeg tror det henger sammen med den økte eksponeringen kristen-konservative influensere i sosiale medier. En influenser, eller en påvirker, er en enkeltperson som ytrer seg offentlig i sosiale medier og i andre kanaler for å påvirke holdninger og handlinger. En av disse influenserne heter Levi Jensen, som i tillegg stiller seg opp på gater og torg med muntlige appeller. Han har blant annet uttalt på TikTok: «De har ikke valgt å være homser, men det er en demon som plager dem».

Det er slike kontroversielle ytringer som kan føre til at barna på sommerleir eller ungdommene på konfirmantleir ikke ønsker å være kristne

—  Håvard Røgeberg Magelssen

Martin Hansen er et annet eksempel. Han er den største av de norsk kristne influenserne. På plattformen TikTok deler han videoer både med og uten kristent innhold. Han har uttalt at han er «ex-homofil» og at han «pleide å ha homofile følelser, og da jeg ble frelst, forsvant disse følelsene». Han har også uttalt om homofili som synd at: «ingenting er umulig for Gud.»

Influensere som disse mener at de sprer Guds ord og forteller folk hva som virkelig er sannhet. Men det er grunn til å tenke at de tvert imot bygger opp under fordommer som er med på å skade folks forståelse av hva kristendom handler om.

Skader det gode arbeidet

Levi Jensen og Martin Hansen har til sammen over 40.000 følgere på TikTok. Dette er et sosialt medium hvor cirka 65 prosent av norsk barn og unge mellom 9 og 18 år er. Det varierer hvor mange som ser filmsnuttene som deles her, men kontroversielt innhold får ofte mange tusen visninger fordi det er mange som reagerer og kommenterer på det.

Jeg synes det er veldig kritikkverdig hva disse influenserne kan få seg til å si, når de «mellom linjene» samtidig formidler at kristendommen ikke er en åpen, nestekjærlig og rettferdig religion. Selv om de ofte blir latterliggjort i kommentarfeltene og i offentligheten, så fortsetter de på samme måte. Slik er de med på å skade det gode arbeidet mange menigheter og organisasjoner gjør hver dag for å gi barn, unge, voksne og eldre tro på Jesus, livsglede og minner for livet. Når skal de få øynene opp for at de mest av alt bare bygger opp under folks fordommer?

Det er slike kontroversielle ytringer som kan føre til at barna på sommerleir eller ungdommene på konfirmantleir ikke ønsker å være kristne, fordi man opplever å bli definert ut ifra andres oppfatning av troen din, og ikke hvem du selv er og hva du selv har opplevd og tror.

Fordomsfulle merkelapper

Både venner og ukjente kan iblant «gi» meg holdninger og meninger jeg ikke kjenner meg igjen i. Det er merkelapper som kan være vanskelig å bli kvitt. Det er ikke alltid like lett å bli spurt av venner om det er slik at alle kristne er imot homofile, eller svare på påstander fra fremmede som mener at fordi jeg er kristen må jeg være imot Palestina, ikke drikke alkohol eller fordømme alle som tar abort.

Så fort jeg nevner at jeg er kristen, så kommer dette opp nesten uten unntak.

—  Håvard Røgeberg Magelssen

Så fort jeg nevner at jeg er kristen, så kommer dette opp nesten uten unntak. Jeg synes derfor ikke det er rart at færre og færre unge velger å tro eller snakke åpent om sin tro, fordi de opplever det så ubehagelig og iblant skremmende at andre dømmer dem, uten engang vite hvem de er eller hva de tenker og tror.

Jeg mener at alt dette er nødvendig å snakke om og være bevisst inn i det nye året. Jeg ønsker meg kristne fellesskap hvor det er åpent og trygt for alle å tro, hvor alle kan få være seg selv i tro på Jesus, uansett kjønn, seksuell orientering, politiske synspunkter og moralregler. Tenk om 2022 blir det året da folk gjennomskuer sine fordommer, og kristendommen framstår enda tydeligere og mer troverdig som en åpen, nestekjærlig og rettferdig religion for alle.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Verdidebatt