Verdidebatt

THE SEND-kritikerne sauser ikke ting sammen

THE SEND: Det er rimelig å spørre om de norske samarbeidspartnerne har undersøkt hva dette er for noe.

Andreas Nordli, lederen av Ungdom i oppdrag (UIO), hevder i Vårt Land 28. september at kritikerne av neste sommers The Send-arrangement i Telenor Arena «sauser sammen ting».

Kritikerne det henvises til i oppslaget, er førsteamanuensis ved Fjellhaug internasjonale høgskole, Arne Helge Teigen (Dagen 26/8), og tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes (VL 24/9). De har ifølge Nordli misforstått. Det finnes ingen «underliggende teologi» bak. Nei vel?

Samme konsept

Hvordan kan vi vite det, når det foreløpig ikke er kjent hvilke predikanter som kommer til Oslo neste sommer? På den internasjonale nettsiden til The Send kan vi lese at The Send er i vekst. Det startet i USA i 2019, ble fulgt opp i Brasil i 2020 – og nå står Argentina og Norge for tur.

Sett med den internasjonale ledelsens blikk tilhører altså arrangementet i Norge samme konsept. Det teologiske grunnlaget for The Send burde være relativt tydelig om vi ser litt nærmere på hvem som står bak:

Sett med den internasjonale ledelsens blikk tilhører altså arrangementet i Norge samme konsept.

—  Oddbjørn Johannessen

Youth with a Mission (YWAM, stiftet av Loren Cunningham; nåværende leder: Andy Byrd), Circuit Riders (misjonsbevegelse for studenter, initiert av YWAM), The Call (stiftet og ledet av Lou Engle), Lifestyle Christianity (stiftet og ledet av Todd White), Christ for All Nations (stiftet av Reinhard Bonnke, ledet av Daniel Kolenda), Jesus Image (stiftet og ledet av Benny Hinns svigersønn, Michael Koulianos) og Dunamis Movement (basert i Brasil; stiftet og ledet av Teófilo Hayashi).

Tilknytning til NAR

Flere av disse personene/miljøene har en klar tilknytning til The New Apostolic Reformation (NAR). La oss se nærmere på hvem som sto på scenen i USA (2019) og Brasil (2020). I USA, der Andy Byrd fra YWAM var programleder, dukket følgende «gullrekke» fra amerikansk ekstrem-karismatikk opp:

Benny Hinn, Hinns svigersønn Michael Koulianos, Todd White, Bill Johnson, Rodney Howard-Browne, Heidi Baker, Daniel Kolenda, Francis Chan, Lauren Cunningham, Claudio Freidzon og Lou Engle.

Benny Hinn fikk i kjent stil store flokker av ungdommene til å «falle i ånden». Og i Brasil var den høyst kontroversielle brasilianske presidenten Jair Bolsonaro («Tropenes Trump»), hjertelig til stede med en hilsen til ungdommen. Begge arrangementene kan bivånes på Youtube.

Skremmende lesning

Arne Helge Teigens sterke advarsel mot Lou Engle og hans teologi er betimelig og relevant. Lou Engles bok The Jesus Fast. The call to awaken the Nations (2016) er skremmende lesning. Forordene er skrevet av Bill Johnson og Daniel Kolenda. En milliard ungdommer (Elias-generasjonen) skal vekkes opp og «rydde vei» for Jesu gjenkomst gjennom faste (40 dager) og bønn. Det handler også om åndelig krigføring, og Engle benytter seg gjennomgående av en ganske ekstrem militær-metaforikk.

Arne Helge Teigens sterke advarsel mot Lou Engle og hans teologi er betimelig og relevant.

Lou Engle mottar sine ordrer direkte fra Gud i drømmer, og det kan få de mest uhyggelige følger. Han skryter blant annet hemningsløst av at hans sønn Jesse gjennomførte sin første 40-dagers-faste da han bare var 13 år gammel. Anders Torp har i boka Jesussoldaten fortalt sin skremmende historie om sine egne 40-dagers-faster tidlig på 2000-tallet, inspirert av Lou Engle. Gi alt for Jesus! Vær en nasireer for Herren! Slik lød – og lyder – Lou Engles budskap.

Resultatene av den typen forkynnelse overfor unge, sårbare mennesker kan leses og sees blant annet i Anders Torps bok, i VGTVs «Frelst»-serie og i kinofilmen «Disco».

Rimelige spørsmål

I et intervju under The Send-arrangementet i Brasil, bekreftet Amy Ward – som sitter i YWAM-ledelsen - at den gode vennen og samarbeidspartneren Lou Engle, delte visjonen om at det var Guds plan at The Call skulle videreføres i The Send. Amy Ward er for øvrig invitert til Vennesla i slutten av oktober av Kvinner i nettverk, som er en av de organisasjonene som står bak The Send her i landet. UIO/YWAM er hovedarrangør, og det er ikke overraskende at vi blant medarrangørene også finner organisasjoner som Jesus Revolution og TenOase.

Oppsiktsvekkende er det imidlertid at arrangørlista også teller ungdomsmiljøer som FAbU (Frelsesarméen), friBU (Den evangelisk-lutherske frikirke), NLMung (Misjonssambandet) og IMFung (Indremisjonsforbundet). Og hva i all verden har Bibelselskapet på denne lista å gjøre?

Det er rimelig å spørre – som Helge Simonnes også gjør: Har de norske samarbeidspartnerne undersøkt hva dette er for noe?

Andreas Nordli påstår altså at kritikerne «sauser sammen» ting. Nei, de gjør ikke det. På ingen måte. Det er Nordli som prøver å bortforklare at The Send er The Send.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt