Verdidebatt

NKR har god dialog med BCC

MEDLEMSKAP: BCC bidrar med mye positivt inn i vårt fellesskap, men høringsprosessen avdekket at det er en del spørsmål som trenger avklaring.

«Vis økumenisk ånd – innlem BCC i fellesskapet» er tittelen på Birger Løvlie sitt innlegg 13. juli. Bakgrunnen for innlegget er styret i Norges Kristne Råd (NKR) sitt forslag til vedtak før årets rådsmøte med en anbefaling om fortsatt observatørstatus. Det virker som om innlegget til Løvlie er basert på at Den norske kirke sitt høringssvar er det, foreløpig, eneste som er blitt offentlig kjent, og det kan derfor virke som om han mener dette høringssvaret har vært førende for saksbehandlingen i styret og vår praktisering av konsensusprinsippet.

Sju for medlemskap, fire imot

Slik er det ikke. Av NKRs 22 medlemssamfunn avgav 11 høringssvar. I sakspapirene til NKRs rådsmøte som er sendt ut i disse dager står det blant annet:

«Syv medlemskirker anbefaler BCC medlemskap i NKR. Der det foreligger begrunnelse baserer dette seg på at søknaden oppleves i tråd med vedtekter (fundament og formål), samt «Takt og tone for samarbeid i NKR». Man tror et medlemskap i NKR vil være en positiv faktor i de prosesser som pågår i BCC, internt og eksternt. Tre av syv som anbefaler medlemskap uttrykker samtidig noe usikkerhet.

Fire medlemskirker anbefaler ikke BCC medlemskap i NKR nå. Et medlemssamfunn uttrykker stor skepsis (...)

Fire medlemskirker anbefaler ikke BCC medlemskap i NKR nå. Et medlemssamfunn uttrykker stor skepsis, mens de øvrige begrunner de interne prosesser i BCC, forholdet til tidligere medlemmer, det som virker som uheldig sammenblanding av økonomi og kirkeliv, og eksternt i forhold til økumeniske relasjoner og uavklarte spørsmål knyttet til hvordan man ser «de andre» i betydningen kirke- og trossamfunn, sammen med en helhetlig økumenisk grunnlagstenkning og anbefaler BCC en ny periode som observatører i NKR.»

Beskrivelsen «Et medlemssamfunn uttrykker stor skepsis» over refererer ikke til høringssvaret fra Den norske kirke.

En del spørsmål trenger avklaring

Det er på bakgrunn av disse høringssvarene at styret i Norges Kristne Råd i sin videre behandling fattet følgende vedtak til rådsmøtet: «Basert på høringssvarene anbefaler styret at Brunstad Christian Church videreføres som observatør i Norges Kristne Råd.»

NKR har en løpende og god dialog med BCC, noe som også er kjent gjennom media, og flere av våre medlemssamfunn fører også bilaterale samtaler med BCC. Vi opplever at BCC bidrar med mye positivt inn i vårt fellesskap, men høringsprosessen avdekket at det er en del spørsmål som trenger avklaring og derfor anbefaler styret å videreføre observatørstatusen deres slik at vi får sjansen til å bli endre bedre kjent.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt