Verdidebatt

Til ledelsen i Norges Kristne Råd: Vis økumenisk ånd – innlem BCC i fellesskapet

APPELL: Se bort fra styrets anbefaling og vis økumenisk ånd ved å innlemme Brunstad Christian Church i fellesskapet.

Etter en NRK-dokumentar om Brunstad Christian Church (BCC) har det stormet omkring dette trossamfunnet. Styret i Norges Kristne Råd (NKR) anbefaler at de foreløpig ikke får fullt medlemskap i den økumeniske organisasjonen, etter at blant annet Den norske kirke har gitt et negativt høringssvar i saken.

Det veier nok tungt at en tidligere generalsekretær i Kirkenes verdensråd (nåværende preses Olav Fykse Tveit) og lederen for Mellomkirkelig råd har innstilt på nei. Men det blir ikke mer logisk av den grunn. Det er vanskelig å se vedtaket som uttrykk for inkluderende økumenikk.

Birger Løvlie

Taperen er mangfoldet

Jeg tror ikke BCC trenger mitt forsvar, selv om de faktisk er blitt utsatt for lite pene angrep i NRK og deler av pressen – og kan bli offer for negative holdninger i Norges Kristne Råd. BCC taper kanskje medlemskap i en økumenisk organisasjon, men til syvende og sist er det en enda større taper i det spillet som NRK satte i gang.

Taperen er mangfoldet. Og trusselen ser ut til å komme fra den kristne majoritetskulturen, jamfør den opplysende kronikken som professor Helje Kringlebotn Sødal skrev i Dagen 28. mai i år. Da jeg hadde lest den, bestemte jeg meg for å komme med min personlige appell til ledelsen i NKR:

Se bort fra innstillingen til styret, innlem i økumenisk ånd en ny organisasjon i fellesskapet så sant medlemskapskriteriene blir oppfylt, slik de ser ut til å gjøre. Det har rådet ingen ting å tape på, men et omdømme å vinne.

Den restriktive og nedlatende holdningen vi nå ser fra Den norske kirkes øverste ledelse, er ikke ny.

—  Birger Løvlie

Holdningene sitter igjen

I motsatt fall oppstår en merkelig, paradoksal situasjon: Som økumenisk organisasjon nekter NKR medlemskap til en søker som ønsker mer kristent samarbeid, ikke fordi søkeren ikke innfrir medlemskapskriteriene, men fordi BCC angivelig ikke skal være økumenisk nok.

Den restriktive og nedlatende holdningen vi nå ser fra Den norske kirkes øverste ledelse, er ikke ny. Professor Torrey Seland har nylig publisert en biografi som avslører en skammelig behandling av den fremragende teologen Peder Borgen, fordi han var (og er) metodist.

Noen av oss trodde slike holdninger ville forsvinne når kirka fikk løsere band til staten, men slik gikk det visst ikke. Noen diskriminerende lover er fjernet, men holdningene sitter igjen, med sviende konsekvenser for individer og grupper.

NKR har tid på seg til å gjøre noe med denne saken, før vedtak skal fattes. Hvis anbefalingen blir vedtatt, vil det etterlate inntrykk av feighet hos den delen av rådet som ønsker noe annet. La oss slippe det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt