Verdidebatt

«Frikirken må ta ansvar for brente barn»

FRIKIRKEN: Om noen år kommer også Frikirken til å ha arbeidet seg fram til to syn på homofili. Hvor mange sår blir skapt på veien dit?

Takk til Kjetil Gilberg for kloke, gjennomtenkte ord i innlegget «En frikirke for alle», Vårt Land 26. juni! Han skriver at alle er velkommen i kirken, men skeive får ikke bruke sitt talent ved å ha lederoppgaver.

Frikirken har lang historie på å stenge noen ute fra blant annet lederoppgaver. Det gjaldt for eksempel de som var samboere. Med utgangspunkt i regelverket «vern om lære og liv», ble de som av ulike grunner valgte samboerskap, tatt ut av tjeneste. De kjente seg verken akseptert eller velkommen. Det har skapt sår.

Hvor mange sår?

Jeg har lang historie i Frikirken. Noen år var jeg med i Frikirkens kvinneutvalg, også som leder. Vi arbeidet for at kvinner skulle kunne være eldste og pastorer. Jeg fikk anonyme brev og ble kalt vranglærer. Det var vondt. I den prosessen var det mange som ikke kjente seg akseptert og velkommen.

I dag har Frikirken kvinnelige eldste og pastorer. Om noen år kommer også Frikirken til å ha arbeidet seg fram til to syn på homofili. Hvor mange sår blir skapt på veien dit?

Frikirken må ta ansvar for brente barn, både homofile og heterofile

—  Ragnhild Bakke Waale

Det ble for utfordrende

Det er mange flinke folk i Frikirken. De driver mye godt arbeid. Kirkens oppgaver er å peke på Jesus, ikke på mennesker slik at de faller ut av kristne fellesskap. For mange mennesker har underveis i historien blitt pekt på slik at de ikke kjente seg akseptert og velkommen. De ble brente barn. Et helt nettverk rundt disse ble berørt. Vi er blant dem og valgte å melde oss ut. Det ble for utfordrende å fortsette medlemskapet.

Frikirken må ta ansvar for brente barn, både homofile og heterofile. De må ta en ryddesjau, snakke sant om uheldig praksis, beklage og unnskylde. Det usagte, uoppgjorte stenger for engasjement. Taushet skaper tapere. Åpenhet skaper vinnere. Sannhet skaper sunnhet.

Enhver kirkes oppgave

I disse dager diskuterer Frikirken blant annet hvordan de skal tenke om homofile. Frikirken må slippe til folk med ulike meninger, våge nytenkning, skape konstruktiv, respektfull dialog. Dialog er eneste farbare veien videre.

Fortsetter kirkesamfunnet å hermetisere ordninger og sile delegater ut fra ståsted, mister de flere på veien. Hovedfokus må være å peke på Jesus på en sånn måte at ulike mennesker, alle mennesker, kan kjenne seg akseptert og velkommen! Det vil alltid være enhver kirkes oppgave!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt