Verdidebatt

Nedslående beskjed til en ung pastor

SAMLIV: Jeg er 24 år og har en lang tid foran meg i arbeidet for Guds rike. Det er en nedslående beskjed jeg leser ut fra Garviks uttalelser om ekteskapssyn i Frikirken.

I saken om Frikirkens synodemøtet 2021 og Frikirkens syn på samliv, siteres eldste i Sandnes Frikirke, Heidi Garvik, på at vi må passe oss for å sette grenser for hvor langt Guds kjærlighet strekker seg.

Jeg syns det er både urettferdig og degraderende for min tro å lese et slik sitat. Sitatet kommer som en begrunnelse på følgende uttalelse fra Garvik: «[…] viss ein ikkje passar seg, risikerer Frikyrkja å bli tukta av Gud på same måte som farisearane».

Oskar Hadland, Pastor for ungdom og unge voksne, Frikirken

Hva om jeg sa det samme?

Jeg reagerer på språkbruken og sitter igjen med to spørsmål som blir viktige for meg.

1: Hvilke reaksjoner hadde det skapt dersom jeg, i forsvar av det Garvik stempler som kameratgjengens syn på ekteskapet, hadde valgt å bruke dette språket?

2: Mener virkelig Garvik at hvis Frikirken blir stående på sitt nåværende ekteskapssyn, så blir jeg og alle som stemmer for dette, tuktet av Gud?

Hvis jeg hadde brukt ord som tukt, grenser og vakt for Gud i min argumentasjon for et klassisk syn på ekteskap, hadde det skapt reaksjoner.

—  Oskar Hadland

Tilbake til reaksjonene språk skaper. Hvis jeg hadde brukt ord som tukt, grenser og vakt for Gud i min argumentasjon for et klassisk syn på ekteskap, hadde det skapt reaksjoner. Antakeligvis hadde jeg blitt anklaget for å være mørkemann, ha holdninger som hører steinalderen til, være negativ til mangfold og stenge folk ute av Guds rike.

Garvik er opptatt av intensjoner og at vi må passe oss for å stå vakt for Gud. Når hun advarer Frikirken mot å bli tukta av Gud, så inntar Garvik en vaktposisjon helt på linje med det hun selv advarer mot.

Nedslående beskjed for en ung pastor

Jeg er 24 år og har en lang tid foran meg i arbeidet for Guds rike, håper jeg. Det er en nedslående beskjed jeg leser ut fra Garviks uttalelser om ekteskapssyn i Frikirken. I årene fremover må jeg enten leve med at Gud vil tukte meg eller så må jeg godta at Frikirken forandrer på den overbevisningen jeg har om samliv.

En slik virkelighet er vanskelig å forholde seg til for en ung pastor som forhåpentligvis har livet foran seg i tjeneste for Herren. Heldigvis vet jeg at troen og tjenesten har kostet mye for mange og det må jeg vel innse at kommer til å gjelde meg også.

Savner respektfull debatt

I forbindelse med Frikirkens synodemøte ble det brukt unødvendig sterke ord fra begge sider i samlivsdebatten. Personlig stiller jeg meg bak et klassisk syn på samliv, mellom én mann og én kvinne.

Som ung pastor har jeg ikke lyst til å være en del av måten vi i dag debatterer. Retorikken vi så et glimt av på synodemøtet opplever jeg som skadelig og tidvis dømmende. Jeg savner mer nyanse og en respektfull debatt.

Som kristne ledere må vi holde oss for gode til å komme med alvorlige og usaklige uttalelser og anklager mot vårt eget kirkesamfunn – egne brødre og søstre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt