Verdidebatt

Farvel, Walter fra Mundal

NORGESVENN: Med den politiske giganten Walter Mondales bortgang, har Norge mistet en sann venn i «the Land of the free, the home of the brave.»

De norsk-amerikanske båndene er ikke sterkere enn det hver generasjon gjør dem til. Walter Mondale var selve personifiseringen av norsk-amerikansk innflytelse i USAs samfunnsliv.

Han var en av 1970- og 80-tallets tungvektere i amerikansk politikk. Visepresident under Jimmy Carter fra 1977-81, senator gjennom to perioder og i 1984 demokratenes presidentkandidat.

Som kjent vant Reagan valget i ’84, uten at det på noen måte reduserer Mondales betydning for amerikansk politikk eller de norsk-amerikanske forbindelser gjennom en mannsalder.

De norsk-amerikanske båndene Mondale så sterkt bidro til å ivareta, kan ikke overvurderes.

—  Hårek Elvenes

En sann norgesvenn

Mondale sluttet aldri å ære sine norske røtter. Med forfedre fra Mundal i Sogn og Fjordane, besøkte han mange ganger Norge og slektstuftene på Vestlandet.

Mondale forble en sann norgesvenn gjennom sitt lange liv. Et sterkere uttrykk for de norsk-amerikanske bånd enn Walter Mondale kledd i lusekofte på besøk i Fjærland i 1979 skal man lete lenge etter.

De norsk-amerikanske båndene Mondale så sterkt bidro til å ivareta, kan ikke overvurderes. Det er tett kontakt mellom Norge og USA. Økonomisk, sikkerhetspolitisk og kulturelt.

Stadfestelse av norsk-amerikanske bånd

Både verden og USA er i endring. Det er ikke gitt at de gamle, århundrelange båndene vil forbli like sterke som før. Det begynner å bli lenge siden nordmenn i hopetall utvandret til USA, og USAs blikk er i stadig større grad rettet mot andre deler av verden, som Asia.

Regjeringens politikk er å styrke båndene til USA på viktige områder. Med Joe Biden i Det hvite hus, ser vi et mer forutsigbart og gjenkjennelig USA. USA har igjen tilsluttet seg Parisavtalen, Verdens helseorganisasjon, og forlenget START-avtalen med Russland.

USA er Norges viktigste allierte, og USAs sikkerhetsgaranti er fundamentalt viktig for Norge.

—  Hårek Elvenes

Det sikkerhetspolitiske samarbeidet med amerikanerne vil de neste årene bli enda tettere enn før. Nylig undertegnet regjeringen en ny forsvarsavtale med amerikanerne, SDCA-avtalen. Avtalen videreutvikler det viktige bilaterale forsvarssamarbeidet med USA. USA er Norges viktigste allierte, og USAs sikkerhetsgaranti er fundamentalt viktig for Norge.

Jeg vet ikke om Walter Mondale fikk nyheten om den nye avtalen før han gikk bort, men gjorde han det, tror jeg han hadde gledet seg over en stadfestelse av de norsk-amerikanske båndene.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt