Dag Sæle har et innlegg i VL 24.03. der han vil oppklare Sentrums abortpolitikk mellom uke 12 og 22 i svangerskapet. Han skriver at de ønsker å «la fastlegen og kvinna ha myndigheit til å ta avgjerd saman i saka.»
Har noen spurt om fastlegene ønsker en slik myndighet? Ønsker Sentrum en ny reservasjonsdebatt?
Bare kvinnen signerer
Slik abortloven er nå, er det bare kvinnen selv som skriver under på skjemaet «Begjæring om svangerskapsavbrudd» fram til uke 12:
«Jeg begjærer å få utført svangerskapsavbrudd. Jeg er orientert om inngrepets art og medisinske virkninger, og har blitt spurt om jeg ønsker informasjon og veiledning om hvilken bistand samfunnet kan gi meg dersom mitt svangerskap fører til alvorlige vansker (jfr. abortloven §§ 2 og 5.»
Fastlegen (eller sykehuslegen, dersom kvinnen velger å ta kontakt direkte dit) skal ikke undertegne denne begjæringen.
Det blir noe dramatisk nytt om fastlegen og den gravide sammen skal pålegges myndighet for avgjørelsen helt til fullgått uke 22.
— Ingeborg Ask Torvik
Fastleger skal ikke ta beslutningen
Som tidligere fastlege i 30 år har jeg hatt mange samtaler med kvinner som har vært usikre på om de skulle bære fram et barn som ikke var planlagt.
Noen trenger litt støtte for at dette kan de klare. Noen har følt lettelse når valget er tatt og 12-ukersgrensa er passert. Da kan heller ingen presse dem til å ta abort mot deres egentlige ønske.
Fastlegens rolle nå er ikke å ta beslutningen sammen med den gravide. Heller ikke å skrive en henvisning i vanlig forstand, men etter samtale og undersøkelse skrives et notat om svangerskapets lengde og medisinske opplysninger. Det samme gjelder i de sjeldne tilfellene etter uke 12, og da skal kvinnen eller legen oppgi hva hennes begrunnelse er.
[ Overlege: «Hva om nemnda virker mot sin hensikt?» ]
Dramatisk nytt
Det blir noe dramatisk nytt om fastlegen og den gravide sammen skal pålegges myndighet for avgjørelsen helt til fullgått uke 22. Jeg synes også det ligner et ordspill når Sentrum både vil beholde 12-ukersgrensa for selvbestemt abort og samtidig vil fjerne abortnemndene og overføre beslutningsmyndigheten til kvinnen selv og hennes fastlege.
For leger er det frivillig om de vil delta i abortnemnd, men her høres det ut til at alle fastleger skal kunne pålegges en myndighet mange ikke ønsker.
For lettvint
Jeg mistenker at enkelte av de politikerne i ulike partier som nærmest overbyr hverandre i hvor langt ut i svangerskapet de vil «tilby» selvbestemt abort, har lite kunnskap om fosterets raske utvikling og vekst.
Begrepet abortnemnd er trolig modent for utskiftning og kan trenge nytt navn og innhold, men det er for lettvint å skyve ansvaret over på fastlegene.
Derimot er jeg svært glad for at Sentrum vil arbeide iherdig for rettighetene til de barna som blir født med en funksjonsnedsettelse!
[ Sp: «Er dagens samfunn bygget slik at det å ha tre barn er hensiktsmessig?» ]