Verdidebatt

Ja til trygg samsoving!

SPEDBARN: De aller fleste foreldre ender med å sovne med babyen på et eller annet tidspunkt. Derfor bør alle foreldre få informasjon om trygg samsoving i stedet for skremmebilder.

Flere foreldre enn før, deler seng med spedbarn, melder NRK som viser til en ny norsk rapport. Rettsmedisinere Silje Osberg, som står bak rapporten på initiativ fra Landsforeningen for uventa barnedød (LUB), er bekymret over utviklingen.

72 prosent av de som sov sammen med barn under seks måneder, rapporterte nemlig om samsoving på farlig vis, altså ikke i samsvar med rådene for trygg samsoving. De hadde tatt seg en røyk, drukket alkohol, eller sovnet med barnet i en stol, eller på en sofa.

Samsoving i utrygge omgivelser, øker risikoen for krybbedød. Planlagt, trygg samsoving derimot gir barna nærhet og trygghet, og sikrer at uplanlagt og utrygg samsoving ikke finner sted.

Opprinnelig sov mennesker sammen fordi det ga varme og trygghet

—  Tonje Jacobsen-Loras

Møte barnets behov

Noen timer etter at jeg hadde født mitt første barn, la jeg ham forsiktig ned i plastkrybben på barselavdelingen for natten. Han var tydelig utilfreds. I det samme kom en jordmor inn på rommet, med de forløsende ordene som ble til en gave i vårt foreldreskap – ta nå ungen opp og inntil dere!

Hun viste oss deretter hvordan vi kunne gi barnet nærheten det søkte, på en forsvarlig og god måte.

Jeg har store deler av det norske helsevesenet med meg når jeg regner trygg samsoving som en god og forsvarlig måte å møte barnets nattlige behov på. Dette er imidlertid forutsatt at rådene som gjelder for trygg samsoving følges, noe vi også får opplyst i møte med helsestasjonen etter fødsel.

Slår et slag for ammesøvn

Ann Kristin Swang i Norsk Sykepleierforbund, mener foreldre kan gi nærhet og trygghet på dagtid. At de ikke trenger å bruke natta til nærhet og kontakt. Videre påpeker hun at det er bedre med uthvilte foreldre, enn slitne.

Professor James McKenna jobber ved the University of Notre Dame i USA, hvor de har en egen avdeling som blant annet ser på hvilke konsekvenser forskjellige sovemiljø har for foreldre og barn. Han slår et slag for ammesøvn. Slik vil du som mor kunne få mer søvn, og samtidig redusere risikoen for krybbedød.

Studier viser nemlig at den hyppige ammefrekvensen gir barnet en hensiktsmessig lettere søvn, samt at mor responderer raskere på barnets signaler.

Normen om privatliv

Rapporten viser at Norge utmerker seg med høye tall for samsoving, sammenlignet med andre industrialiserte land. I essayet «Ensom vs. sosial søvn» (Aftenposten Innsikt 11/2015), skriver filosof Christian Lysvåg at hvordan vi innretter oss når vi skal sove, sier mye om hvem vi er, ikke bare som enkeltmennesker, men også som kultur.

Han viser til forskning som taler for at forholdene rundt søvnen kan ha stor betydning for hvordan vi utvikler oss videre i livet, emosjonelt, sosialt og kognitivt.

Opprinnelig sov mennesker sammen fordi det ga varme og trygghet. For mange strider denne måten å sove sammen på mot normen om privatliv og et slags ideal om at natten er noe en skal mestre på egen hånd, som en del av en selvstendighetsprosess.

Men denne tradisjonen med å separere barn fra voksne om natten har vokst frem som en del av hva jeg vil hevde er et misforstått selvstendighetsprosjekt, som i grunnen bryter med rasjonell logikk. Trygghet er grunnlaget for selvstendighet, ikke motsatt.

90 prosent av verdens foreldre sover med barna

Antropologene Robert A. Levine og Sarah Levine har i boken «Do parents Matter» (2016), analysert tilnærmingen til spedbarn i mange forskjellige kulturer verden over. Så mange som 90 prosent av verdens foreldre sover ifølge forskerne sammen med sine barn.

Om man ser på menneskehetens sovevaner historisk og globalt, er det helt klart den modellen hvor alle ligger i separate rom, som skiller seg ut. De konkluderer med at en viktig årsak til at småbarnsforeldre i den vestlige verden har problemer med barn og søvn, dreier seg om måten vi innretter oss på om natten.

Som Ammehjelpen også påpeker, så vil det å gi signaler til foreldre om at samsoving er farlig eller feil, kunne bidra til å lukke diskusjonen omkring temaet med foreldrene. Det kan føre til at mange unnlater å si at de samsover – noe som gjør at helsepersonell mister muligheten til å gi individuelle råd omkring trygg samsoving.

Det er innlysende at et spedbarns behov for nærhet ikke opphører, når mørket faller på.

—  Tonje Jacobsen-Loraas

De fleste sovner med babyen

I realiteten er det nemlig slik at de aller fleste foreldre ender med å sovne med babyen på et eller annet tidspunkt, uansett om det var planlagt eller ikke. Det er fordi småbarnsforeldre er trøtte, amming er søvndyssende, og fordi de fleste spedbarn roer seg best om de får sove i nærheten av foreldrene.

Det er trolig også fordi foreldre instinktivt kjenner at et spedbarns behov for nærhet, ikke nødvendigvis samsvarer med den inndelingen av døgnet som Ann Kristin Swang i Norsk Sykepleierforbund, legger opp til. Det er innlysende at et spedbarns behov for nærhet ikke opphører, når mørket faller på.

Derfor bør alle foreldre få informasjon om trygg samsoving på barselavdelingen, og ved oppfølging på helsestasjonen - uansett om de sier at de har tenkt å samsove eller ikke. Utover det mener jeg det må være opptil enhver familie, å finne det søvnmiljøet som passer dem best.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt