Verdidebatt

Reale og omtenksomme Siv

LEDERAVGANG: Siv og jeg har hatt våre fighter. Noen ganger har hun slått knock-out på meg. Men det har alltid vært realt. Takk Siv, for ditt bidrag til politikken.

Knut Arild Hareide og Siv Jensen

Torsdag ettermiddag kom vinterens store politiske bombe. Siv Jensen gir seg som partileder for Frp. Jeg har full forståelse for hennes valg – men kjente det var både vemodig og trist.

Siv Jensen er en politiker som på en helt spesiell måte har satt sitt preg på toppolitikken i Norge de siste 25 årene. Vi kjenner henne som den debattsterke, tydelige og overbevisende politikeren.

Blant kollegaer tror jeg vi alle tenker på hennes som den omtenksomme og varme politikeren – som selv i de mest hektiske stunder evner å se andre. Derfor vanket det så mange godord til Siv torsdag ettermiddag i TV-ruta og på sosiale medier fra både politiske venner og politiske motstandere.

Jeg husker min første debatt på TV i 2003. Som ny nestleder skulle jeg møte Frps langt mer erfarne nestleder Siv Jensen. Det ble rått parti.

—  Knut Arild Hareide

Siv slo «knockout» på meg

Jeg husker min første debatt på TV i 2003. Som ny nestleder skulle jeg møte Frps langt mer erfarne nestleder Siv Jensen i TV2 om alkoholpolitikk. Det ble rått parti. Den langt mer drevne Siv Jensen tok nok luven av meg – og politiske kommentatorer ville beskrevet det som en «knockout». Bare de mest ihuga KrF’erne ville nok gitt meg ståkarakter.

Men det jeg husker er Sivs gode ord og råd før debatten – og ikke minst noen oppmuntrende setninger etter. For det er slik hun er.

debatt hareide jensen

Den tøffe og tydelige politikeren Siv har også vært åpen og transparent i offentligheten. Som da hun i intervju med TV2 senest i fjor fortalte om hvordan det opplevdes å være på jobb og partilederdebatt under Arendalsuka samtidig som familien opplevde en dyp tragedie og hun var i sorg. Det sier også noe om den mentale styrken til Siv.

Alt er ikke politikk for Siv

Det er mange saker Siv og jeg har vært rykende uenige i. Vi har diskutert og debattert i sterke ordelag. Men jeg har respektert Siv for at hun har løftet frem viktige saker som helse- og eldreomsorg, pensjonistene, folks frihet, ønsket om å verne om viktige verdier vi er enige om, utvikling av samferdsel og å gjøre hverdagen til mennesker i Norge bedre.

Men for Siv Jensen er ikke alt poltikk. Hun er alltid interessert i menneskene rundt seg.

—  Knut Arild Hareide

Det ikke vanskelig å forstå det valget hun nå tar. 15 år som partileder. Syv av dem som finansminister og partileder samtidig. Det er to 150 prosents jobber og i realiteten et liv der nesten alt handler om politikk. Men for Siv Jensen er ikke alt poltikk. Hun er alltid interessert i menneskene rundt seg. Og det har vi merket. For selv i den mest hektiske toppolitikken har det vært viktigere for henne å være datter, søster, tante og venn.

Vi har samarbeidet. Og vi har hatt våre fighter. Men det har alltid vært realt. Har Siv gitt meg en lovnad har jeg vært trygg på at det vil hun holde. I en tale til henne beskrev jeg det på følgende vis: Dersom jeg skal klatre – er Siv en som kan holde i sikringen!

Regjeringshavari skyldtes ikke Siv

Siv Jensen er en politikertype som Norge trenger. Da hun gikk inn som Finansminister var det for å tjene landet og se helheten. Og hun forstod at i den rollen måtte hun se helheten og være alles minister. Og nettopp det gjorde at hun høstet respekt fra svært mange, også motstandere, blant annet for den jobben hun gjorde da oljeprisen falt og det var behov for krisetiltak.

Jeg har alltid opplevd henne som en partilederkollega som tydelig har klart å skille sak og person.

—  Knut Arild Hareide

Hun var nok sterkt uenig i det jeg gjorde høsten 2018 knyttet til KrFs retningsvalg, og min kritikk av Sylvi Listhaugs facebook-oppdatering et halvår tidligere. Men jeg har alltid opplevd henne som en partilederkollega som tydelig har klart å skille sak og person.

Siv Jensens politiske prosjekt var å gjøre FrP til et regjeringsparti. Og hun lyktes nettopp med det - med over seks år i regjering. Paradoksalt nok var det hennes inntreden som gjorde at jeg ikke gikk inn i regjering. Men det skyldtes i hvert fall ikke Siv – årsaken var én ting: Den politiske forskjellen mellom våre to partier.

Stor politisk forskjell på Siv og Sylvi

Senest onsdag denne uka møtte jeg henne sammen med kommunikasjonssjef Ketil Løseth i Stortingets ganger. Hun så avslappet og blid ut. Vi diskuterte Debatten som hadde vært kvelden før der hun og Audun Lysbakken fikk stå alene å snakke om pensjon. Lite visste jeg at hun trolig tenkte på nyheten som skulle komme dagen etter. Men ut fra signalene hun gav – tyder alt på at dette var noe hun så frem til.

Siv og Sylvi er samme parti og politikk, men du verden - i lys av historien – det er en forskjell!

—  Knut Arild Hareide

Lederskifter er alltid historiske veikryss. Det skal være sagt at jeg ikke tror det ville passert i KrF om avtroppende leder utnevnte neste leder og nestleder på avgangsdagen. Siv og Sylvi er samme parti og politikk, men du verden - i lys av historien – det er en forskjell!

Siv Jensen legger bak seg en lang politisk karriere. Hun er en av de mest markante politikerne i nyere norsk historie. Hun har farget norsk politikk med sterke farger gjennom mange år med en tydelig stemme og et ekte, drivende engasjement for det hun tror på.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt