Verdidebatt

Kjære rektorer i Oslo-skolen: Takk!

SAMARBEIDSNEKT: At dere våger å avslutte samarbeidet med organisasjoner som åpenlyst tråkker på minoriteter gir oss håp. Uten rektorer som dere vil urettferdige praksiser fortsette.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Kjære rektorer i Oslo-skolen!

Takk for at dere får søkelyset på en praksis som er svært urimelig: Utdanningsinstitusjoner over hele landet har lov til å diskriminere ved ansettelser. Med loven i hånd forkynnes det dermed hver eneste dag at skeive ungdommer i klassen har en så alvorlig feil at de aldri kan bli lærere ved skolen der de er elev.

I alle klasser på alle kristne friskoler sitter det akkurat nå gutter og jenter som lærer at de er en trussel mot samfunnets gode ordninger. Deres forelskelse er noe som bryter ned sunne strukturer.

SKN

Nå vet jeg at presset mot dere blir stort. Beskyldninger om angrep på tros- og ytringsfriheten har allerede dukket opp i mediene.

—  Tor Håkon Eiken

Dere gir oss håp

Retten til å diskriminere skeive ved ansettelser har støtte i norsk lov, og begrunnes med trosfrihet. Lærere som har problemer med dette kan bytte arbeidsplass. Hva skeive barn og unge skal gjøre ser det ikke ut for at noen bryr seg med. Denne anvendelsen av lovverket vil garantert være en skamplett om noen år, men i dag forsvares den av diskrimineringsombudet.

At dere våger å avslutte samarbeidet med organisasjoner som åpenlyst tråkker på minoriteter gir oss håp. Det er slike valg som tar oss framover. Uten rektorer som dere vil urettferdige praksiser fortsette.

Nå vet jeg at presset mot dere blir stort. Beskyldninger om angrep på tros- og ytringsfriheten har allerede dukket opp i mediene. NLA og skolens eierorganisasjoner vil bruke forfølgelsesargumentasjon. De kommer også til å hevde at rektorer i Oslo motarbeider mangfold.

Vil NLA virkelig ha mangfold?

Skeivt kristent nettverk opprettet nylig et lokallag ved NLA i Bergen. To lærere ved skolen tok initiativet. Vi tenkte at dette vil være et sunt og viktig lokallag for skeive studenter og lærere. Med tanke på at NLA sin studentprest er mest kjent fra en organisasjon som i en årrekke har fremmet «helbredelse av homofile følelser» mente vi at behovet for SKN absolutt var til stede.

Men det synes ikke skolens ledelse. Ifølge dem ville det være brudd på aksjeloven om vi ikke fjernet enhver referanse til NLA på våre nettsider!? Så nå heter lokallaget SKN Regnbueakademiet, og blir vanskeligere for studenter å finne. Var det mangfold NLA etterlyste?

Jeg håper dere ikke lar dere skremme. De burde ikke ha rett!

—  Tor Håkon Eiken

Når dere leser innlegg eller mottar brev, der religiøse organisasjoner hevder at de har rett til å diskriminere, og samtidig hevder at et brudd i samarbeidet med dem vil være ulovlig, så kan de ha retten på sin side. Men jeg håper dere ikke lar dere skremme. De burde ikke ha rett!

Hensynet til skeive elever og studenter kan ikke lenger bli satt til side, og av respekt for dine skeive kollegaer og elever kan dere ikke fortsette å samarbeide med organisasjoner som hevder seg diskriminert hvis de ikke får lov til å diskriminere.

Ingen rett til å stjele troen

Til dere studenter som nå blir rammet av konflikten: Jeg håper dere velger å rette kritikken der den hører hjemme.

Ble det gjort klart for deg når du begynte på NLA at skeive lærere ikke er velkommen på kristne skoler? Fikk du vite at skolens eiere fortsatt hevder at likekjønnede ekteskap ikke skal respekteres på lik linje med heterofile forhold?

Har skolen gitt noen forklaring på hvorfor de aksepterer kvinnelige ledere og lærere, men ikke likekjønnet kjærlighet? Er det en årsak for at skolens eiere fastholder det ene prinsippet, men ikke det andre?

Slik jenter har måttet kjempe for likestilling, slik må skeive i dag kjempe for sin rett til å være seg selv og til å få lov til å tro. Støtt den kampen! Skeivt kristent nettverk ønsker at alle skal ha trosfrihet for sitt eget liv, men ikke rett til å stjele troen fra andre.

#ikkelanoentafradegtroen


Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt