Verdidebatt

Biden, en blek Trump-kopi

Hvordan kan det ha seg at 72 millioner velgere har stemt på Donald Trump i 2020? Er ikke Joe Biden et opplagt bedre valg?

George K. Gooding

Norskamerikansk mediekritiker

For å forstå hvordan så mange velgere kan tenke seg å overvære ytterligere fire år med denne provoserende mannen i Det hvite hus kan en se tilbake til valgkampen i 2008, da Barack Obama holdt en tale for å forklare forholdet til sin pastor. Pastoren, kom det fram, hadde en rekke ytterliggående syn som ikke falt i god jord hos de fleste amerikanere.

«Jeg kan ikke ta noe mer avstand til ham enn jeg kan til det afroamerikanske miljøet. Jeg kan ikke ta noe mer avstand til ham enn jeg kan min rasistiske hvite bestemor. Disse menneskene er en del av meg», sa Obama i en tale ved The National Constitution Center i Philadelphia, en måned før han likevel kuttet bånd til pastoren.

De fleste av oss har slike personer i livet vårt, personer som ikke oppfører seg som de burde men som vi holder ut med og verdsetter på sitt vis, til tross for sine røffe kanter og synder. For mange amerikanere ble Donald Trump en slik person i 2016.

LES OGSÅ: Slik vil Israel-politikken endre seg med Biden

Snakker også sant

Tilhengerne hans tok ham seriøst men ikke bokstavelig, mens motstanderne tok ham bokstavelig men ikke seriøst, var en konsis oppsummering av valget i 2016.

I vår tid – med sitatsaker som drivstoff for økonomisk desperate medier, og sosiale medier som spredningsmekanisme – deler samfunnet seg inn i hovedsakelig to grupper: de som tolererer udannet bruk av ytringsfriheten (så lenge det kommer noe vesentlig ut av det) og de som blir uvel av det.

Tegneserieskaperen Scott Adams (Dilbert) har skissert at Donald Trump er «retningsmessig korrekt» når han snakker. Han overdriver og lyver hemningsløst, men mens mediene og hans argeste motstandere tar ham bokstavelig, hører andre det underliggende poenget som blir med under radaren. Når Trump lyver kommuniserer han likevel ofte noe sant for noen.

Koronahåndtering

I sak etter sak er Trump en særs tydelig stemme, selv om han ofte mener noe som havner utenfor det gode selskap, gjerne noe andre politikere er enige med men ikke tør å si offentlig. I manges øyne Trump kan ha rett til tross for dette

Trump er uredd og villig til å miste alt for å stå for det han står for – som nå på tampen av valgkampen, med sin profil som motstander mot ytterligere nedstengninger av det amerikanske samfunn som respons på pandemien.

Ingen tradisjonelle politiske rådgivere hadde anbefalt dette, da mediene og vesentlige deler av befolkningen vil reagere negativt. Men for mange som har mistet eller frykter de mister levebrødet er dette musikk i deres ører en sjelden ledende stemme for å leve livet mer normalt, til tross for risikoen.

LES OGSÅ: Håvard Nyhus: Trumps twitring og trusler uttrykker ikke makt, men avmakt

Biden og Trump

Den jevne amerikaner føler at de har fått noe nytt i Trump, en som ikke pakker upopulære syn inn i floskler, som ikke forsøker å gjemme hvem de egentlig er, eller som er så redd for mediene at de ikke tør å stå for det de egentlig mener.

Amerikanere er lei av det, lei av å bli snakket til etter munnen. For velgerne som tolererer at budskapet ikke er produsert via et PR-byrå, så føler de seg nødt til å ta hva som helst annet.

Det ironiske er at Joe Biden lenge har vært kjent for å snakke seg inn i trøbbel. I 1988 trakk han seg som Demokratenes presidentkandidat etter å ha plagiert en tale. Han har sagt til en velger at han hadde mer i IQ enn ham og han har skrytt på seg utdanningsresultater. «Du er ikke svart om du ikke vet at du bør stemme på meg» sa Biden til en svart programvert i mai.

Forskjellen med Trump er at Biden er en representant for gruppen som ikke tolererer slikt. Men du verden om ikke hans støttespillere klarer å se gjennom fingrene når de må, de også.

I en tidligere versjon av innlegget sto det at Donald Trump fikk 71 millioner stemmer. Nå har imidlertid antallet Trump-stemmer steget til 72 millioner

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt