Verdidebatt

KrF vil ikke kriminalisere kristen tro

Kjære Kjell Skartveit og de som har en forståelse av at KrF vil kriminalisere kristen tro, til dere vil jeg si: ta det med ro, det vil vi ikke!

Joakim Byrknes

Leder, Alver KrF

Da jeg leste overskriften til Skartveits debattinnlegg i Vårt Land 6. november, må jeg innrømme at jeg ble temmelig forferdet og en god smule irritert. Hva kan dette være for noe? Hva er det Skartveit og Partiet De Kristne vil med en slik overskrift? Er de oppriktig redd for at Stortinget har kriminalisert kristen tro? Eller vil de forsøke å vri et viktig supplement til straffelovens § 185 til frykt, selv om det ikke finnes noen juridisk eller reell grunn til å frykte.

Kritikk er lov

Skartveit skriver: «Stortinget bekrefter nå at den radikale kjønnsteorien skal beskyttes fra kritikk. Det innebærer at klassisk kristen forståelse av kjønn, seksualitet og samliv i prinsippet er blitt kriminalisert».

Først og fremst, § 185 i straffeloven handler ikke om beskyttelse mot kritikk. Det handler om diskriminering og hatefulle ytringer. Det er dette vi må debattere. Alle religioner, meninger og ytringer skal tåle kritikk. Mine meninger om samliv, kjønnsteorier, skapelse, tro og lære skal kunne kritiseres. Det må jeg tåle, også som en kristen. Hvis kritikken derimot går over i hatefulle ytringer, da kan vi begynne å diskutere kriminalisering og straff. For å forstå dette, må vi se på hva en hatefull ytring er.

LES OGSÅ: Øivind Benestad: Frykten, selvsensuren og tausheten kan øke kraftig dersom ytringer omkring transtematikk kan rammes av loven

Hatytringer

Jeg vil advare mot sterke ord som kommer videre i innlegget mitt. Men jeg ønsker å henvise til en del utsagn som er vurdert som hatefulle utsagn av Høyesterett og domstoler i Norge det siste året:

• «Kvinne kalte person for hijabhore, at de var landsforrædere fordi de var muslimer. Videre ristet hun i barnevognen til de fornærmede, slik at barnet våknet og begynte å gråte»

• «Person kalte person for jævla neger, nigger og lignende. Dette skjedde gjentagende ganger foran flere personer i det ­offentlige rom»

• «Fandens svarte avkom, reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk»

Disse kommentarene er hentet fra lovdata.no, og ligger åpent for offentligheten. Det finnes mange flere både i registret til lovdata, samt i avisartikler knyttet til forskjellige dommer.

Vern mot hat

Dette er reelle eksempler på hatefulle ytringer, og det handler overhodet ikke om kritikk av enkeltpersoner eller religion. Dette er meninger og utsagn som er sagt for å såre, skape hat og håne mennesker. Vi skal ha og har religionsfrihet i Norge, og det skal fortsatt være lov å ha meninger om seksualitet, kjønn og samliv i Norge. Derimot skal det ikke være lov å spre hat, hån, og forfølgelse av personer som er transpersoner, og andre som har en kjønnsidentitet eller et kjønnsuttrykk som bryter med omgivelsenes forventinger. Disse gruppene er nevnt i tillegg til de som allerede står i loven.

Jeg skulle ønske at Partiet De Kristne også ville støtte opp om et samfunn hvor vi kan ha ytringsfrihet, religionsfrihet, og samtidig et juridisk vern mot å bli utsatt for hat, hån og forfølgelse.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt