Verdidebatt

Er muslimers tanker også frie?

Gjelder bare ytringsfriheten når man skal rakke ned på islam og muslimer? Skulle det ikke bare mangle at muslimer sto opp for den sentrale skikkelsen i deres religion?

– Hva vil man ha muslimer til å mene og si? At det er helt greit å fremstille Profeten, som betyr så mye for dem, på en fæl måte? spør Hans Erik Hallerud ­Sundkvist (bildet).

Hans Erik Hallerud ­Sundkvist

Tros-, ytrings- og religions­frihetsforkjemper

Det var et trist syn, det vi så i NRKs Debatten 22.10. Det var trist å se hvordan hykleriet traff muslimer – igjen. For når storsamfunnet bedyrer viktigheten av ytringsfrihet for noen, dras ofte samtidig teppet inn under muslimer, som ikke gis noen utvei. Ingen annen utvei enn å forkaste sin egen menings- og ytringsfrihet.

Må vi syns det er greit?

Problemet er selve premisset i spørsmålet som Solvang stiller innledningsvis: «Kan tegningene vises?» Dette spørsmålet ble stilt kunnskapsministeren, og hun sa tydelig ja. Det er hun som sitter i regjering, hun som styrer ut fra et mandat fra Stortinget. Så hvorfor stilles spørsmålet dernest til styrelederen av Islams Råd Norge (IRN)? Har han myndighet til å bestemme om de skal vises?

«Kan de vises?» Svaret er jo selvinnlysende: Tegningene vises nå, og, som vi så innledningsvis i Debatten, så har de blitt vist i klasserom i lang tid allerede. Med mindre en lov eller forskrift endrer på det, kommer de til å vises fremover også. Sånn er det. Det vet alle debattens deltakere, men muslimer skal altså tvinges til å si at de synes det er greit også.

LES OGSÅ: Tyrkia varsler rettslige og diplomatiske reaksjoner etter Erdogan-karikatur i Charlie Hebdo

Ytringsfrihet for minoriteter

Hvor er religiøse minoriteters ytringsfrihet? Har ikke muslimer lov til å bruke sin ytringsfrihet til å argumentere for sitt syn når det går på tvers av majoritetens? Har ikke muslimer rett til å bruke sin ytringsfrihet til å argumentere for at krenkende fremstillinger av dem ikke bør vises? Er det ikke vår alles rett, i et demokrati, å bruke vår ytringsfrihet til å prøve å overtale flere til vår sak? Er det ikke dette som ble slått så høytidelig fast da SIAN med politibeskyttelse proklamerte sin rasisme?

Gjelder bare ytringsfriheten når man skal rakke ned på islam og muslimer? Skulle det ikke bare mangle at muslimer sto opp for den sentrale skikkelsen i deres religion? At muslimer motsetter seg at den de skal imitere i atferd, Profeten (fvmh), blir fremstilt på en måte som de mener er feil og avskyelig? Har de ikke lov til å bruke ytringsfriheten sin til å protestere? Dette er vel i realiteten anvendt demokrati og ytringsfrihet.

LES OGSÅ: Kunnskapsministeren: Norske lærere står fritt til å vise Muhammed-karikaturer

Er alles tanker frie?

Din tanke er fri, husker jeg vi lærte på barneskolen, og vi sang det slik det var lagt opp til i læreboka. Er muslimers tanker også frie? Hva vil man ha muslimer til å mene og si? At det er helt greit å fremstille Profeten, som betyr så mye for dem, på en fæl måte? Som ateist vil man kanskje ha vanskeligheter med å forstå at en religiøs leder verdsettes så høyt. Det er imidlertid ikke slik at en tanke kun kan tenkes under den forutsetning at majoriteten forstår den.

Muslimers begrensede muligheter til å ytre seg kritisk til sjikanerende karikaturtegninger, kommer kanskje best til uttrykk når Solvang antyder at drapet i Frankrike viser at muslimer ikke tåler religionskritikk. En ting er at han kollektiv ansvarliggjør muslimer for en handling som én enkeltperson har utført. En annen ting er at Solvang fremstiller motstand mot karikaturtegningene som ensbetydende med motstand mot religionskritikk.

Må få bruke ytringsfrihet til det de vil

Muslimer må få kunne bruke sin ytringsfrihet til det de vil, så lenge det er innenfor rammene av lovverket – akkurat slik det ble bedyret at SIAN kunne gjøre for ikke så lang tid siden. Muslimer må få lov til å si at man ikke opplever dette som greit, og at det sårer, til å argumentere for at å vise karikaturtegninger i klasserommet heller vil føre til en mindre inkluderende klasse, til å mene at det finnes bedre måter å skape en felles forståelse av ytringsfrihet. Så får lovgiverne og regjeringen ta seg av spørsmålet: «Kan de vises?»

LES MER:

Macron forsvarte Mohammed-karikaturene. Nå er Frankrike i hardt vær i den muslimske verden

Generalsekretær i Amnesty International Norge: «Den franske læreren utførte i mine øyne skolens viktigste oppdrag»

Linda Noor: – Angrepet i Frankrike er så bestialsk. Dessverre fyrer det også opp muslimfiendtlighet

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt