Verdidebatt

Bør kristne forlate politikken?

Det er på tide at evangelikale kristne holder kjeft og er stille en liten stund. Vi har tillatt vår politiske aktivisme å overkjøre kjærlighetsbudskapet som heller burde definere hvem vi er.

Den amerikanske kristenvelgeren: På begge sider av det politiske spekteret i USA finnes kristne som mener troen leder dem til valget ved stemmeurnen. Vårt Land har invitert to kristne ledere til å skrive med sine egne ord hvordan troen påvirker deres politiske valg.

Denne kronikken er skrevet av Mark Galli, tidligere sjefredaktør i Christianity Today. Han mener Trump må gå av.

Les også: Kronikken hvor senator Janne Myrdal gir sin fulle støtte til Donald Trump

Svaret på spørsmålet jeg stiller i tittelen er selvsagt både ja og nei.

Først til nei-et. I demokratiske samfunn må vi kunne si at kristne er uansvarlige dersom de ikke stemmer ved valg eller kjemper for politikere og lover som kan bidra til å gjøre samfunnet mer rettferdig. Med andre ord: på en måte er politikk å elske sin neste. Det sier seg nesten selv.

På den andre siden må vi spørre oss om vi ikke bør tone ned intensiteten i politikken vi fører - om ikke i Norge, så i alle fall i USA.

To politiske fenomener

Man kan gjenkjenne tidsånden i USA gjennom to nye fenomener. Det første fenomenet oppsto tidlig i år, da en gruppe kristenkonservative fant sammen og dannet det politiske nettverket «Evangelicals for Trump.» De holdt umiddelbart et valgmøte i Florida der de støttet Donald Trump, og som Trump selv besøkte.

Det andre fenomenet oppsto for bare en kort stund siden, da enda et nettverk ble dannet; «Prolife Evangelicals for Biden.» Denne gruppen distanserer seg fra Demokratenes abortpolitikk (de er for retten til selvbestemt abort), men som likevel støtter Joe Biden.

I begge tilfellene har de brukt ordet evangelikal i forbindelse med støtten til en presidentkandidat. Det kan kanskje gå ubemerket hen av noen, som har sidestilt ordet med politisk aktivisme. Men for oss som kjenner ordets betydning og historie, er dette svært sørgelig.

LES OGSÅ INTERVJU MED GALLI: Fekk dødstruslar etter sin siste leiarartikkel då han hudfletta Donald Trump

Glade budskap - om hvem?

Ordet evangelikal stammer fra det greske ordet evangelion, som betyr «gledelig budskap». Det henviser til den gode nyheten om at vi har fått tilgivelse gjennom Jesus Kristus som døde for våre synder, og for løftet om nytt liv - i denne verden og i den neste. Det viser til kirkens lange historie med å strekke seg ut til de fire verdenshjørner i kjærlighetens navn, og kunngjøre de fantastiske nyhetene til kvinne og mann, til fattig og rik, til slave og fri, til høyre og venstre og til mennesker av alle etnisiteter og raser. Det er et budskap og en misjon som overskrider alle de sakene som så ofte splitter oss.

I nyere tid har den gruppen som har vært mest entusiastisk og aktiv i å spre dette budskapet fått tilnavnet evangelikale kristne. Men i dag ser vi at i stedet for å spre et budskap som kan bygge bro mellom ulikhetene våre, truer evangelikale i USA med å gjøre disse ulikhetene dypere enn noensinne. I stedet for å være dem som deler det glade budskap om Jesus Kristus, sprer de heller glade budskap for den ene eller andre presidentkandidaten.

LES MER: Senator Janne Myrdals innlegg for Trump: En stemme på Trump er en stemme for livet 

Trump og høyresiden

Det som skjer er fullt forståelig. Høyresiden ser i Trump en presidentkandidat som kjemper for mange av de sakene de selv brenner for. Som det står på nettsiden til Evangelicals for Trump: de vil forsikre seg om at kampen mot abort, trosfriheten og utnevnelsen av konservative høyesterettsdommere blir høyt prioritert i fire år til.

Venstresiden er naturlig nok forferdet over dette. De mener Trumps moral og personlighet har undergravd troverdigheten til hele presidentembetet og skapt mer vanvittige splittelser enn noensinne. Han er kanskje formelt imot abort, men alt han sier og gjør - spesielt hvordan han nedverdiger politiske motstandere og håner kvinner og etniske minoriteter - er alt annet enn «pro life».

Hør Vårt Lands podkast om valget i USA: «God Bless America»

Bør vi holde kjeft?

USA har mer eller mindre identifisert evangelikale med den politiske høyresiden - hvorfor reiser vi oss ikke opp og viser at det finnes evangelikale med helt andre synspunkter?

På én måte prøver begge gruppene å styrke kristendommens rykte. Den evangelikale høyresiden reagerer på hovedstrømninger innad i kirken, som ofte har kjempet for saker knyttet til venstresiden. Høyresiden sier i bunn og grunn at ekte kristne har et annet politisk ståsted. Den evangelikale venstresiden reagerer på den evangelikale høyresiden av samme grunn.

Det den amerikanske befolkningen ser derimot, er at kristne bryr seg mye om politikk og bruker troen sin til å rettferdiggjøre sine egne politiske preferanser. Det USA ser er at kristne er like splittet som resten av landet. Og det nasjonen vår samlet ikke evner å se, er at det finnes noen ting som overskrider politikk og kulturkrig.

Jeg lurer på om det er på tide at evangelikale kristne holder kjeft og er stille en liten stund. Jeg er redd vi har tillatt vår politiske aktivisme å overkjøre det mennesket og det kjærlighetsbudskapet som heller burde definere hvem vi er.

Presten og Mor Teresa

En ung prest, som var dypt hengiven til livet i bønn, ble overrasket da mor Theresa oppfordret ham til å tilbringe enda mer tid i bønn. Han sa at han i så fall forventet at hun skulle utføre enda flere barmhjertighetshandlinger. Til det svarte hun:

«Tror du at jeg kan praktisere nestekjærlighet uten å be Jesus hver dag om å fylle hjertet mitt med hans kjærlighet? Tror du at jeg kan gå gjennom gatene og lete etter de fattige hvis Jesus ikke formidler barmhjertighetens ild til mitt hjerte? Les evangeliet nøye. Da vil du se at Jesus til og med ofret nestekjærligheten til bønnen. Vet du hvorfor? For å lære oss at uten Gud er vi for fattige til å hjelpe de fattige!»

Jeg tenker at dersom mine politisk aktive venner ligner det minste på meg, så trenger vi alle å tilbringe litt mer tid i stille hengivenhet til Jesus, så vi blir bedre rustet til å formidle ilden i hans nestekjærlighet.

LES OGSÅ: Dommer løftes frem som et feminist-ikon: – Viser at abortmotstandere har en plass ved bordet

Noe viktig står på spill

Det kan virke både rart og hyklersk at nettopp jeg sier dette - jeg som skrev lederen i Christianity Today forrige desember, der jeg tok sterk avstand fra Trump og tok til orde for at han burde gå av som president. Men en viktig grunn til at lederen gikk viralt var nettopp fordi Christianity Today sjelden uttaler seg om partipolitikk. I stedet har avisa en tradisjon for å forsøke å bygge bro mellom ulikhetene våre og omtale samfunnsdebatten fra et overordnet perspektiv.

Når så avisa en sjelden gang tar bladet fra munnen unngår vi at leseren himler med øynene og tenker: «Der er CT ute nok en gang og promoterer sin egen politikk.» I stedet snur de seg og lytter og tenker at hvis CT uttaler seg akkurat nå, så er det kanskje fordi noe viktig står på spill.

Og kanskje er det noe viktig som står på spill i dette presidentvalget, og at det er grunnen til at de to sidene har dannet politiske nettverk som kjemper for sine respektive kandidater. På den andre siden så jeg har levd lenge nok til å høre i hvert eneste presidentvalg (jeg har gjennomlevd elleve) at Dette er det viktigste valget i USAs historie!

Vende oss mot Ham

Man kan også lure på om påvirkningen fra evangelikale vil utgjøre noen forskjell. I skrivende stund blør det stygt fra valgkampanjen til Donald Trump. Mange eksperter spår strøken seier til Biden. De relativt få stemmene som den evangelikale venstre- og høyresiden kan sanke, vil gå tapt i flommen.

Men, jeg skal være sjenerøs og si at kanskje i dette ene, sjeldne valget så har det vært nødvendig at evangelikale kristne uttaler seg. Ok. Men så - etter valget den 3. november - kan vi ikke da rive av klistremerkene på bilene våre, ta bort skiltene fra plenene våre og legge ned nettsidene våre, og vende oss mot evangeliets befaling? Ikke for den ene eller den andre presidentkandidaten, men for Ham, som gjennom sitt liv, død og oppstandelse, brakte et budskap som kan helbrede og gi håp på en måte som ikke noe slags politikk kan.

Kronikken er oversatt fra engelsk til norsk av redaksjonen. Les den engelske versjonen her 

LES MER:

«Katolikker på vippen kan avgjøre»

«Historien er full av statsledere som lyver om sin helse»

Guvernør ut mot Trump: – Dette må ta slutt

---

Mark Galli

  • Mark Galli er en amerikansk forfatter, journalist og tidligere prest
  • Har vært sjefredaktør i Christianity Today, et kristen-evangelikalsk tidsskrift grunnlagt i 1956 av Billy Graham
  • I desember 2019 skrev han på lederplass at Donald Trump burde fjernes fra embetet.
  • Lederen skapte leserstorm. 3.000 abonnenter sa opp i protest, og 9.000 nye kom til
  • I etterkant av publikasjonen pensjonerte han seg fra stillingen i Christianity Today
  • Galli har omtalt Trump som «den mest umoralske presidenten i USAs historie»

---

---

Kristne velgere i USA

  • På begge sider av det politiske spekteret i USA finnes kristne som mener troen leder dem til valget ved stemmeurnen. Vårt Land har invitert to kristne ledere til å skrive med sine egne ord hvordan troen påvirker deres politiske valg: Tidligere sjefredaktør i Christianity Today, Mark Galli, som mener Donald Trump bør gå av, og senator Janne Myrdal som gir sin fulle støtte til Donald Trump.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt