Verdidebatt

Muslimhat må bekjempes, religionskritikken består

Vi skal kritisere både religionen, praksiser og imamer som forfekter et konservativt syn. Men det skal hånd i hånd med bekjempelse av muslimhatet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Arina Aamir, styremedlem i Aker Unge Høyre

Ola Svenneby, nestleder i Unge Høyre

Regjeringen har nylig lagt frem «Handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer». Det er et viktig skritt i riktig retning. Muslimhat øker i hele den vestlige verden, og Norge er intet unntak.

Islamkritikk er lov

Det er lett å gå seg vill i debatter om islamofobi og muslimhat. For enkelte blir enhver kritikk av islam tolket som islamofobi. Andre bruker religionskritikk som et påskudd for å bedrive muslimhat. Begge deler er selvsagt feil. Det må være mulig å bekjempe både muslimhatet, og fremdeles bedrive legitim religionskritikk.

I islam er aksepten for homofili og frafall fra religionen er lav, og i enkelte tilfeller livsfarlig. Alle landene som har dødsstraff for homofile, har en muslimsk majoritet. I store deler av den muslimske verden pågår også en kamp for at kvinner skal kunne ta kontroll over eget liv, og få slutt på negativ, sosial kontroll. I kampen for å velge religion selv, leve ut egen legning og likestilling skal vi alltid velge side med enkeltmennesket. Vi skal kritisere både religionen, praksiser og imamer som forfekter et konservativt syn. Men det skal hånd i hånd med bekjempelse av muslimhatet.

LES OGSÅ: Ny handlingsplan: Nå skal politiet registrere hatkriminalitet mot muslimer

Hatet påvirker selvbildet

Enten man liker det eller ikke, så er Norge et flerkulturelt samfunn. Nordmenn tror på forskjellige guder, går i forskjellig gudshus – eller tror ikke i det hele tatt. Noen av oss har forfedre fra Pakistan eller Iran, mens de fleste av oss har forfedre fra Norge. Vi må bli flinkere til å leve side om side. Regjeringen har en stor jobb foran seg for å øke aksepten nordmenn imellom. Handlingsplanen er et godt steg på veien. Det er likevel viktig at handlingene blir viktigere enn planen. Det kan ikke bare handle om symbolikk og tanker, men om å gjøre en reell forskjell.

Mange norske, muslimer møter hatet hver dag. Det er bare å ta en titt i kommentarfeltet til VG eller Nettavisen for å se hva godt voksne nordmenn kan lire av seg. Det er alvorlig. Å hver dag høre hvordan du bør kastes ut av landet du er født og oppvokst i, påvirker en som menneske. Det påvirker selvbildet, mulighetene dine og kan igjen avle nytt hat mot det fellesskapet du en gang var en del av.

Terror i Norge

Samtidig skal ikke hat mot muslimer relativiseres til å «bare» å handle om nedverdigelser i kommentarfeltet. Norge har stått overfor to grusomme terrorangrep som til sammen har tatt livet av 78 personer. 22. juli 2011 gikk 77 uskyldige menneskeliv tapt, og den 10. august 2019 stod vi ovenfor enda et terrorangrep som potensielt kunne endt i massedrap. Begge gjerningsmennene begrunnet sitt angrep med at islam og innvandrere er en trussel mot Europa, og at muslimer ikke har livets rett. Vi må alle sammen gjøre alt i vår makt for at det ikke skal gjenta seg. Enten du er muslim, kristen, ateist, homofil eller heterofil. For det er som regel det samme hatet vi alle er utsatt for.

Vi kan endre oss

Vi nordmenn vet godt hvordan vi skal bekjempe fordommer. Det har vi gjort før. På en generasjon har det norske folk gått fra å mene at homofili er en sykdom, til å fylle Oslos gate under Pride. Den norske homokampen har vært banebrytende og har endret samfunnet veldig raskt. Nå har norske muslimer behov for det samme.

For det er ingen som skal måtte tåle å høre at de bør sendes tilbake til et land de aldri har vært i, møte hat i kommentarfeltet – eller verst av alt – bøte med livet fordi de tror på en feil religion.

LES MER:

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt