Verdidebatt

Kjære kristne, unge mann

I denne rotete, usammenhengende verden står det noen som vil gi deg Svaret. De gjør det i beste mening.

Foto: Bård Bøe

Joakim Tischendorf

Lektor

Det er ikke lett å være ung mann, det har det aldri vært. Man ser seg om etter en metode, et system, noen holdepunkter som gjør livets ustadighet og kaotiske forhold mer utholdelige, som vil gi mening og retning til livet. I denne rotete, usammenhengende verden står det noen som vil gi deg Svaret. De gjør det i beste mening.

To likeverdige kjønn

De vil fortelle deg at det finnes en Gud, et levende prinsipp fra før verdens begynnelse, som har skapt menneskene, og deretter delt dem i to grupper, menn og kvinner. Disse to gruppene har Gud gitt like evner, både rasjonelle, emosjonelle og spirituelle, som gjør dem i stand til å erkjenne Gud med sin fornuft, sine følelser og sin ånd. Deretter, vil de fortelle deg, har Gud gitt den ene halvparten, den halvparten som du tilhører, eksklusiv rett til å formidle og presentere denne erkjennelsen.

Så vil de insistere på at denne forskjellen selvfølgelig ikke handler om verdi eller «kvinnesyn». Slett ikke. Alle er like for Gud. Det er bare slik at noen er likere for Gud enn andre. Gud, som ellers har nokså rasjonelle forklaringer på de fleste av budene sine, har ingen her. Han har bare bestemt seg. Forskjellsbehandlingen av menn og kvinner er ikke kulturell eller historisk, den er fundamental, som tyngdekraften og fotosyntesen.

LES OGSÅ: Mikael Bruun: Nei, vi er ikke i mot kvinner

Mannen er fri

I denne versjonen av verden tilbyr de deg frihet, som mann og som menneske. Som mann er du nå ikke bare fri, du er friere enn den andre halvparten. Den usikkerheten du har følt på, lengselen etter verdi i en kaotisk verden, kan nå erstattes med en trygghet om at du er verdifull, og at mandigheten din gjør deg ekstra verdifull, for det finnes noen oppgaver som bare du kan utføre. Om den andre halvparten av menneskeheten synes dette er urettferdig, og ikke føler seg verdsatt, slik du føler deg verdsatt, kan du vise til at dette også er frihet for menneskeheten. For i denne ryddige, systematisk gjennomførte versjonen av verden slipper vi å tenke. Vi trenger ikke empati eller rasjonalitet, for Gud har skapt verden slik den er. Han har gitt oss Svaret, så vi trenger ikke å stille spørsmålene.

Midt i denne visjonen, som er designet for menn av menn, og som også godtar at kvinner finnes, vil de plassere Jesus. De vil overse at Jesus virker heller uinteressert i organisasjonsprinsipper, at han kaller menn og kvinner på lik linje til tjeneste, og at han overskrider og endevender alle tenkelige hierarkier, og de vil insistere på at han representerer den samme ordnede, systematiske verdenen som de selv begeistres av, der menn er hovedpersoner og kvinner har viktige biroller. De heller den nye vinen rett over i den gamle sekken, kunne man si.

Gå videre

Kjære unge, kristne mann. Lytt høflig til denne versjonen av verden og gå videre. Den er ikke teologi, til det er den ikke ydmyk nok. Den er heller ikke biologi, til det er den ikke interessert nok. Den er ikke poesi, til det er den ikke vakker nok. Den er ikke etikk, til det har den ingen argumenter. Og den er ikke det du trenger. Til det er den ikke solid nok.

LES MER:

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt