Verdidebatt

Sian og muslimske teologer møtes til debattmøte på FN-dagen

Det varslede debattmøte mellom muslimske teologer og Stopp islamiseringen av Norge (Sian) vil bli holdt 24. oktober i Drammen. – Det skal ikke være et møte hvor vi skal få Sian til å elske Islam, sier initiativtager Yousuf Gilani.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Det som er viktig er at dialogmøtet ikke skal være et møte hvor vi skal få Sian til å elske islam, men det er et første steg for å øke forståelsen for muslimer og islam, sier Venstre-politiker Yousuf Gilani.

Etter flere måneders planlegging står han og de øvrige medlemmene av arbeidsgruppen klare med en dato for det historiske møtet mellom Sian og representanter for ulike muslimske trossamfunn. Datoen for møtet er 24. oktober – «selveste FN-dagen», som Gilani påpeker.

Møtet vil bli holdt i Drammen, men selve lokalet er ikke bestemt enda. Arbeidsgruppen er i kontakt med to lokaler. Politiet er informert om begge lokasjonene og møte, ifølge Gilani.

Består av Sian-medlemmer og muslimer

Arbeidsgruppen som har planlagt møtet består av Hatice Elmacioglu, leder av Tyrkisk hovedorganisasjon i Norge, Nasir Gondal, SV-politiker og styremedlem i Drammen moské, den muslimske ungdommen Wahab Qadir, som vil representere ungdommer, og Sian-medlemmene Lars Thorsen, Anna »Fanny» bråten, og Ellen Due Brynjulfsen.

Setter tak på 80 publikummere

På det siste forberedelsesmøtet bestemte arbeidsgruppa at det skal være et tak på 80 publikummere på arrangementet.

– Vi skal ha en likevekt mellom de som sympatiserer med og støtter Sian og de som ønsker en stemme for islam, sier Gilani.

– Med førstemann til mølla, hvordan skal dere sikre likevekt?

– Det er begrensninger for hvordan vi skal kontrollere det, men vi skal bruke en registreringsapp hvor vi skal kunne luke ut ytterpunktene. Begge parter ønsker at møtet skal foregå i ryddige former. Vi skal ikke sitte der og provosere hverandre, forklarer Gilani.

– Blir det ikke feil å sensurere «ytterpunkter» når målet er dialog?

– Vi vet det er en del bråkmakere som ikke vil at et slikt dialogmøte skal gjennomføres. Det er gjengangere fra flerkulturelle miljøer og personer Sian har oversikt over. Det er ikke sensur, men vi ønsker et dialogmøte hvor man kan være uenige, men fortsatt ha et snev av respekt for hverandre, sier Gilani.

Muslimske teologer skal svare Sian

Ordstyreren på møtet skal etter planen være Lars Petter Soltvedt, førsteamanuensis i statsvitenskap og menneskerettigheter ved Universitetet i Sør-Øst Norge. Han vil lede ordet mellom tre Sian-medlemmer og tre muslimske teologer. På forhånd skal Sian sende inn sine meninger og spørsmål de lurer på til teologene, slik at de kan finne svar sammen og presentere det til Sians medlemmer på møtet.

– Hvilke muslimske teologer vil være der?

– Vi må involverte Islamsk råd og andre paraplyorganisasjoner for muslimer. Arbeidet vil bli ledet av mufti Mohammed Awais, som skal kvalitetssikre svar sammen med andre muslimske teologer.

– Er det ikke en mulighet for at de kan bli uenige seg i mellom?

– Det er syttito trosretninger innenfor islam. Muligheten for at de har forskjellige oppfatninger er der. Men vi kommer til å ta utgangspunkt i koranen, som er en fellesnevner for alle muslimer, sier Gilani.

Thorsen ba om deporteringen av flere muslimer

I forrige uke skapte Sian-leder Lars Thorsen store overskrifter da han under en NRK-debatt navnga flere muslimer han mente burde interneres og deporteres.

– Hva tenker du om at slike uttalelser blir et bakteppe for «dialog»?

– Først og fremst synes jeg det var en fin og vanskelig debatt. Men det var sjokkerende og alarmerende å høre Thorsen navngi muslimer som han mente burde interneres og deporteres. Det får han stå for, men jeg tenker det er nettopp på grunn av sånne uttalelser at det er viktig med dette dialogmøte. Å overse et samfunssproblem, får det ikke til å forsvinne, sier Gilani.

LES MER: 

Shoaib Sultan godtar unnskyldningen fra Mæland

– Møtet skal holdes i ryddige former

---

Møtet

  • Yousuf Gilani (V) har invitert Stopp islamiseringen av Norge (Sian) til et debattmøte for å diskutere Islam. Der skal tre personer fra hver part delta i et panel, og muslimske teologer skal bli gitt muligheten til å imøtegå kritiske påstander fra Sian.
  • Møtet vil bli holdt 24. oktober i 2020 i Drammen.
  • Representanter for flere trossamfunn, blant andre Jamiah-moskeen i Drammen, er sammen med Gilani, pådrivere for møtet.
  • De har også bestemt seg for å etablere et muslimsk dialognettverk – Dialognettverksforum.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt