Verdidebatt

Ung kristenkonservativ aktivist til krig mot universiteter

26 år gamle Charlie Kirk har bygget seg opp et navn på å anklage amerikanske universiteter for å være fiendtlig innstilt til kristne. Kan han mobilisere unge Trump-velgere?

Hilde Løvdahl Stephens

Førsteamanuensis, Universitetet i Sørøst-Norge

Jeg kan nesten ikke vente til tredje november er over. Den amerikanske valgkampen suger energien ut av meg. Likevel må jeg bare følge med. Charlie Kirk er en av dem jeg følger med på. Og ikke minst: Kirk er bekjennende kristen.

Startet med å boikotte kantina

Kirk vokste opp i en forstad utenfor Chicago. Ifølge avisa Chicago Tribune hadde Kirk sin første seier da han brukte sosiale medier og mobiliserte medelever til å boikotte kantina fram til de klarte å framskaffe rimeligere kjeks. Kirk beskriver livet på skolen som en evig kamp mot marxistiske lærer som brukte klasserommet til å spre propaganda. Medelever Chicago Tribune har snakket med husker det ganske annerledes. Kirk var høylydt og klar for kamp, men de fleste valgte å ikke ta ham seriøst.

Nå tar de fleste ham seriøst.

LES OGSÅ: Håvard Nyhus: «Hvorfor planlegger hvite, evangelikale kristne å stemme på en lystløgner som ikke kan Bibelen?»

En konservativ kommende stjerne

Kirk valgte å ikke ta høyere utdannelse etter videregående. I stedet startet han den konservative, ideelle organisasjonen TP USA, som opererer i samme landskap som ikke bare den kristne høyresiden, men også medier fra ytre høyre som Breitbart og One America News Network.

Kirk regnes som en av de virkelig store kommende stjernene i den konservative bevegelsen. Det er ikke rart Kirk er en stjerne. Han er en strålende formidler med en karisma som få. I en alder av 26 har Kirk en merittliste de fleste bare kan drømme om. Han har bygd opp en av de mest omtalte konservative gruppene i USA. Han vist seg å være en mester i å organisere folk og i å tiltrekke seg tunge aktører som har støttet organisasjonen hans finansielt. Han har ofte delt scene med Donald Trump jr. og han leder Students for Trump.

I strupen på universiteter

Første gang jeg hørte om Kirks arbeid var i 2016 da TP USA opprettet nettsiden Professor Watchlist. Listen oppfordret studenter til å sende inn informasjon om professorer som underviste på en måte som TP USA mente var ren anti-amerikansk propaganda og diskriminerende overfor konservative studenter. Universiteter er fiendtlig innstilt til kristne, hevder Kirk. Men stemmer det?

Jeg tok kontakt med religionssosiologen John Schmaltzbauer ved Missouri State University. Han forsker blant annet på religion på amerikanske campuser. Han forteller at i motsetning til det Kirk og andre hevder, er ikke høyere utdannelse noe som leder til at unge slutter å være religiøst aktive. Akademikere er ikke fiendtlig innstilt til tro og de lurer ikke unge kristne vekk fra kirkelivet. Religion og religiøse opplevelser tas alvorlig i forskningen, forteller han. Dessuten, sier han, har studier funnet at religiøse grupper, inkludert evangelikale kristne grupper, florerer på amerikanske campuser, både private og offentlige.

Schmaltzbauer forteller at TP USA kan oppleves polariserende selv ved kristne universiteter. Ved en anledning opplevde Schmaltzbauer å være på en samling for kristne universiteter der en rektor delte med kollegaer hvordan Kirk skapte spenninger på campus på grunn av den aggressive og polariserende stilen hans. For Kirk vil kanskje ikke være like fornøyd med formen for religiøsitet som er vanlig på campusene landet rundt.

LES OGSÅ: Geir Ove Fonn: «Trump har aldri hatt noen overordnet ideologi, utover det som handler om profitt»

Kan han mobilisere unge Trump-velgere?

Så hvilke universiteter står for ideer Kirk promoterer?

Liberty University er ett av dem. Jerry Falwell sr., som fikk evangelikale kristne til å stemme på Ronald Reagan i 1980, etablerte universitetet for å bekjempe sekulær humanisme og for å fremme konservative kristne verdier. Fra 2007 har Jerry Falwell jr. drevet universitetet og fortsatte farens politiske aktivisme. Kirk og den nå skandaleomsuste Falwell jr., som måtte gå av som rektor ved Liberty etter pikante avsløringer om hans privatliv, lanserte Falkirk Center ved samme universitet for snart ett år siden, for å fremme konservative kristne verdier som amerikansk eksepsjonalisme.

Kirk er en yngre versjon av høvdingene som bygde opp den kristne høyresiden fra rundt 1980. I august besøkte Kirk James Dobsons radioprogram. De to fant at de var enige om det meste, inkludert støtte til Trump.

Men vil Kirk klare å få med seg nok yngre evangelikale kristne til å stemme på Trump? Den eneste måten å finne ut av det er å følge med. Enda så lenge det trekker ut.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt